Határőrök segíthetik az illegális migránsokat

Videót tett közzé a lengyel határőség, amelyen tájékoztatásuk szerint az látható, ahogy fehérorosz határőrök a lengyel határ illegális átlépésére készítik fel migránsok egy nagyobb csoportját. Közben a német belügyminisztérium megtiltotta aktivistáknak, hogy buszokkal taxiztassanak migránsokat Németországba a lengyel határtól.

„A fehérorosz szolgálatok újabb migránscsoportot készítenek fel illegális határátlépésre”

– írta a lengyel határőrség közösségi oldalán, ahol egy videót is közzétett az akcióról.

A szombaton közzétett felvételen migránsok egy nagyobb csoportja látható. Közülük többen a határ lengyel oldalán felállított szögesdrót felé haladnak – hívja fel rá a figyelmet a wPolityce hírportál.

Folyamatos a nyomás a lengyel határon, csak pénteken 570, az év eleje óta pedig több mint 30 ezer illegális határátlépést és határátlépési kísérletet regisztráltak a hatóságok.

Jövő év közepére elkészül a több mint öt méter magas, szögesdróttal és a legmodernebb elektronikai eszközökkel felszerelt határkerítés a lengyel-fehérorosz határon – közölte Mariusz Kaminski, belügyminiszer.

A kerítés 180 kilométer hosszan húzódik majd a határon, mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelik.

Közben német aktivisták egy csoportja, a Seebrücke nevű NGO tagjai engedélyt kértek a német belügyminisztériumtól, hogy buszokkal taxiztathassanak illegális migránsokat a lengyel-fehérorosz határról Németországba. Mint írták, az „európai szolidaritás” jegyében szeretnének felhatalmazást, hogy biztonságosan utazhassanak Németországba a migránsok.

A belügyminisztérium azonban elutasította kérésüket, és figyelmeztette az aktivistákat, hogy illegális, amire készülnek.

„A Belügyminisztérium óva inti az aktivistákat szándékuk megvalósításától. Az engedély nélküli személyszállítás és az esetleges illegális, Németországba való beutaztatás jogi és büntetőjogi következményekkel járhat”

– mondta Steve Alter, a belügyminisztérium szóvivője a DPA kérdésére válaszolva.

(V4NA)

Kiemelt képünkön lengyel rendőrök a fehérorosz határnál, az északkelet-lengyelországi Usnarz Gorny falu környékén 2021. augusztus 30-án. MTI/PAP/Artur Reszko

Iratkozzon fel hírlevelünkre