Vannak abortuszpárti keresztények?

Az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy magukat kereszténynek valló hírességek nyíltan kiállnak az abortusz védelmében. Ugyanazok, akik Instagram-posztjukban megtérésről, istenélményről, szeretetről és elfogadásról írnak, más alkalommal nyíltan felszólalnak az abortusz mellett és az emberi élet értékével szemben. Azok, akik bátran kimondják, hogy Isten szemében minden ember egyformán értékes – beleértve az LMBTQ+ személyeket is –, nyugodt szívvel hagynának ártatlan magzatokat meghalni.

A következő közszereplők nyíltan vállalják keresztény hitüket, az abortusszal kapcsolatban azonban nem feltétlenül fogadják el az egyház álláspontját.

Rihanna
Rihanna

Forrás: Wikipédia

A barbadosi énekesnő mélyen hívő keresztény családban nevelkedett. Bár elismerte, hogy életének egyes időszakaiban eltávolodott Istentől, a vallás most is fontos része az életének. Rihanna édesanyja szigorúan nevelte lányát. Fiatalabb korában nem engedte, hogy sminkelje magát, és mind a mai napig „rászól” az énekesnőre, ha az interneten erkölcstelen vagy illetlen bejegyzéseket tesz közzé.

Rihanna nemcsak édesanyjától, de nagyanyjától is sokat tanult Istenről és a hitről. Nem áll tőle távol az sem, hogy közösségi oldalán bibliai idézeteket osszon meg, mint például a következő részletet Máté evangéliumából: „Amikor pedig bement a házba, odamentek hozzá a vakok; Jézus megkérdezte tőlük: »Hiszitek-e, hogy meg tudom ezt tenni?« Ezt felelték: »Igen, Uram!«” (Mt 9,28)

Ennek ellenére, ha a meg nem született magzatok életéről van szó, Rihanna látszólag megfeledkezik a keresztényi szeretetről. Miután 2019-ben Alabamában elfogadták a legszigorúbb abortusztörvényt az Egyesült Államokban, több amerikai színész és énekes felszólalt a nők abortuszhoz való jogáért. Köztük volt Rihanna is. Az államban elfogadott törvény értelmében akár 99 évig tartó börtönbüntetést kaphat az az orvos, aki az egyetlen elfogadható indokon – az édesanya életének veszélyeztetettségén – kívül abortuszt hajt végre.

Rihanna erre reagálva Instagramon megosztott egy képet a „25 fehér férfiról, akik aláírták a törvényt”, a következő felirattal: Nézzétek, ezek az idióták döntenek az amerikai nők helyett.

Kay Ivey kormányzóról pedig, aki később törvénybe iktatta a tervezetet, azt írta: „Szégyelld magad!”

Rihanna megnyilvánulásához hozzájárulhat, hogy fekete nőként Amerikában – az érvényesülés érdekében – szinte elvárás a hasonló véleménynyilvánítás.

Simone Biles
Simone_Biles_Rio_2016 kép forrása:  Wiki

Forrás: Wikipédia

Egy másik fekete nő, Simone Biles története azonban ékes példája annak, hogy minden élet számít, és mekkora csodák születhetnek, ha egy vívódó anya végül mégsem az abortusz mellett dönt. Az amerikai tornásznő mindössze huszonnégy esztendős, de már négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok. Bilesnek nehéz gyermekkora volt, három testvérével nevelőotthonban nőtt fel, mivel édesanyjuk nem tudott gondoskodni róluk.

Biles magát katolikusnak vallja. Épp ezért alaposan meglepte követőit, amikor egy augusztusi Instagram kommentben megjegyezte, hogy a „pro-choice”, azaz abortuszpárti álláspontot képviseli. Álláspontja a manapság igencsak megosztó kérdésben úgy derült ki, hogy az olimpikon arra kérte követőit, osszák meg vele „népszerűtlen véleményeiket”. A felhívásra egyik követője a következő mondatot küldte: „az abortusz rossz.” Biles válasza pedig a következő volt:

„Tudom, hogy ezzel valószínűleg a legnagyobb vitát fogom elindítani, és lehet, hogy követőket is vesztek, de én eléggé választáspárti vagyok. A te tested a te döntésed.”

Álláspontját pedig azzal indokolta, hogy mivel ő is állami gondozásban nőtt fel, nagyon jól tudja, milyen nehéz ott egy gyermek élete. Ezt a félreérthető kijelentést utólag igyekezett megmagyarázni, és tisztázta: nem arra gondolt, hogy az árvaház helyett jobb lenne megölni a gyerekeket. De azt elismerte, hogy egy gyerek megtartása vagy elvetetése személyes döntése mindenkinek, s ebbe nem szólhatunk bele.

Simone Biles hozzáállása a kérdéshez azért is különös, hiszen ő maga az egyik legjobb példa arra, hogy a gyakorlatilag esélytelen körülmények közül induló gyermekek élete is alakulhat jól. Katolikusként pedig egyenesen érthetetlen, hogyan gondolhatja azt, hogy bármelyik anyának is jobb lenne, ha megölné a saját gyerekét.

Joe Biden

Joe Biden

Joe Biden, az Egyesült Államok második katolikus elnöke, akit az egyház oldaláról sok kritika ért, amiért nem veszi fel a harcot az abortusznépszerűsítéssel szemben. Sok politikus igyekszik nem állást foglalni, ha az abortusz megosztó kérdése kerül terítéke, Biden bűne viszont sokkal nagyobb a hallgatásnál.

Ne felejtsük el, hogy az elnöki székbe is már Amerika legnagyobb abortuszklinikája, a Planned Parenthood anyagi támogatásával került. Elnökként pedig egyik első dolga volt a Trump által bevezetett szigoritások enyhítése. Biden azt is nyilatkozta, hogy ő személy szerint az abortuszt gyilkosságnak tartja, de a nőknek joguk van dönteni a saját testük felett.

A kétezres években még igyekezett független maradni: nem állt az életpártiak oldalára, és azt is határozottan ellenezte, hogy az abortusz minden esetben állami támogatással elvégezhető legyen. Ma már nem ennyire független, és inkább lehorgonyozott az abortuszpártiak oldalán.

Az utóbbi időben egyre komolyabban felmerült a kérdés a katolikus egyházon belül, hogy a Bidenhez hasonló útra lépő politikusok járulhassanak-e szentáldozáshoz. Bár a legtöbb püspök és bíboros úgy véli, Bidennek változtatnia kell az álláspontján, mielőtt ismét magához veszi az Urat, az amerikai elnök lelkifurdalás nélkül megy ki áldozni.

Márki-Zay Péter

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Márki-Zay Péterről a 444 egy friss videójában pozitív kritikaként fogalmazta meg egy fiatal követője, hogy bár az abortuszt gyilkosságnak tartja, elfogadja azt is, ha valaki másképp vélekedik. A fiú szerint jó dolog, hogy egy politikus ilyen nyitottan áll a társadalmilag megosztó kérdésekhez.

Ahogy már korábban írtuk, az ellenzék nem titkolt célja, hogy a jobboldali gondolkodású fiatalok közül is minél többet maga mellé állítson. Az ilyen kijelentésekkel Márki-Zay csupán azt akarja elérni, hogy mindkét oldal szemében jó színben tündököljön, miközben valójában nem képviseli senki érdekeit.

Hiszen egy keresztény ember, aki az abortuszt gyilkosságnak tartja, nem hunyhat szemet az ártatlan életek kioltása felett. Viszont, ha valóban ennyire hidegen hagyja mások gyermekeinek a meggyilkolása, akkor végig kéne gondolni, mitől is olyan keresztényi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre