Biden manipulálni próbálja Ferenc pápát a spanyol püspök szerint

José Ignacio Munilla, San Sebastián püspöke helyteleníti, hogy Joe Biden amerikai elnök abortuszpárti kijelentései ellenére szentáldozáshoz akar járulni. A spanyol püspök ezt az után írta, hogy Biden azt állította, Ferenc pápa személyesen bátorította, hogy továbbra is vegye magához az oltáriszentséget.

Október 29-én Ferenc pápa hetvenöt perces magántalálkozón fogadta Joe Biden amerikai elnököt. A találkozó után Biden azt nyilatkozta a Reuters hírportálnak, hogy a szentatya arra biztatta, nyugodtan járuljon továbbra is szentáldozáshoz. A találkozó másnapján az Associated Press közzétette, hogy Biden szentmisén vett részt és áldozott a vatikáni St. Patrick-templomban.

Katolkus püspökök az abortuszpárti politikusok szentáldozása ellen 

Október 30-i Twitter-bejegyzésében Munilla püspök a következőt írta Biden viselkedéséről:

„Ez a hihetetlen kijelentés (hogy Bident a szentatya biztatta áldozásra) leleplezi az igazi arcát azoknak, akik képesek kompromittálni és manipulálni a pápát, csak hogy lemossák a lelkiismeretükről az ártatlanul megölt áldozatok vérét.”

Joe Biden, bár katolikusnak vallja magát, elnökként nem állt ki a megölt magzatok védelmében. Habár elismerte, hogy az abortuszt gyilkosságnak tekinti, azt is nyilatkozta, hogy a nőknek joguk van elvetetni magzatukat. Ezen kijelentését a katolikus egyház felháborodása követte, és többen felvetették, hogy amíg az elnök ilyen elveket támogat, ne vehesse magához az oltáriszentséget.

Az elmúlt hónapokban egyes amerikai püspökök nyilatkozatokat tettek közzé az abortuszpárti politikusok áldozásával kapcsolatban.

Thomas Paprocki springfieldi püspök májusban azt nyilatkozta:

„Sajnos vannak olyan püspökök és bíborosok az egyházban, akik hajlandók megáldoztatni az abortuszpárti politikusokat. Ráadásul gátolják az amerikai katolikus püspöki konferenciát is abban, hogy a szentáldozás kérdésével foglalkozhasson.”

Salvatore Cordileone, San Francisco érseke szerint az abortuszpárti politikusoknak tartózkodniuk kéne a szentáldozástól.

Ugyanakkor sok olyan pap is van, akik senkitől nem hajlandók megtagadni az oltáriszentség kiszolgáltatását. Robert McElroy, San Diego-i püspök szerint az áldoztatás megtagadása olyan lenne, mintha fegyverként használnánk az oltáriszentséget.

Az egyházi törvénykönyv 915. kánonja viszont egyértelműen kimondja: „A szentáldozáshoz (…) ne engedjék oda azokat (…), akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak.”

Joseph Ratzinger 2004-es, az Egyesült Államok püspökeinek, mint a Hittani Kongregáció prefektusának címzett feljegyzésében azt írta:

„Lelki vezetőjük szólítsa fel a nyíltan abortuszpárti törvények mellett kampányoló katolikus köztisztviselőket, hogy ne vegyék magukhoz az oltáriszentséget mindaddig, amíg ilyen törvényeket támogatnak. Amennyiben ők a felszólítás ellenére mégis szentáldozáshoz járulnak, az áldoztató tagadja meg tőlük azt” – jelentette ki a későbbi pápa.

Forrás: Catholic News Agency

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Vatikáni Média

Iratkozzon fel hírlevelünkre