A hit, a történelem, az anyanyelv és a nemzeti egység táplálja a lángot

A hit, a történelem, az anyanyelv és a nemzeti egység táplálja a szívünkben lévő lángot - mondta Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa a Hősök terén, a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen.

Gaal Gergely úgy fogalmazott: e nélkül a láng nélkül nem élhette volna túl a nemzet a tatárok dúlását, a törökök elnyomását, az ország feldarabolását, Trianon tragédiáját, a világháború vagy a kommunizmus borzalmait. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy hittel és cselekedettel a sokszor még elérhetetlennek tűnő célokat is sikerül megvalósítani.

Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa beszédet mond a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen a fővárosi Hősök terén 2021. október 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette:

2010 óta a nemzeti kormány vezetésével „újra érezhetjük, hogy erős nemzet vagyunk”, ez pedig nemcsak a magyarság, hanem az egész közép-európai régió érdeke is.

Jól mutatja ezt a koronavírus-járvány idején Romániának nyújtott segítség is – jelezte Gaal Gergely.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: bár sok előrelépés történt az elmúlt harminc évben, a román állam még mindig nem ismeri el a székely autonómiát. A székelyek törekvéseinek támogatása nekünk, anyaországiaknak és a világ magyarságának elemi feladat, sőt az új alkotmány szerint már alkotmányos kötelezettség is – mondta.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese beszédet mond a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen a fővárosi Hősök terén 2021. október 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Németh Zsolt úgy fogalmazott: elismerés illeti a székelyeket azért, mert nemcsak a saját autonómiájukért lépnek fel, hanem elindították a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Másfél millió aláírást sikerült összegyűjteni, amelyek hitelesítése a végéhez közeledik. Azt mondta:

elvárják az EU-tól, hogy fogadja el a polgári kezdeményezést, tegye lehetővé a nemzeti régiók létrehozását, és tegye azokat egyenjogúvá a többi régióval egész Európában.

A Székelyföldért Társaság és a Pro Civitate Dei Egyesület által szervezett eseményen Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke különösen fontosnak nevezte, hogy – mivel a koronavírus-járvány miatt Romániában idén nem tudják a szokásos módon megtartani a rendezvényeket – az anyaországban több helyen gyújtsanak őrtüzeket Székelyföld autonómiájáért október utolsó vasárnapján.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja hangsúlyozta: Székelyföld nem mond le autonómiaköveteléséről, hozzátéve, ez a cél nem sérti Románia területi integritását, sem annak alkotmányos rendjét.

Résztvevők a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen a fővárosi Hősök terén 2021. október 31-én.  MTI/Szigetváry Zsolt

Benedek-Huszár János, a Kovászna megyei Barót város polgármestere pedig kijelentette: a székelyeknek meg kell kapniuk az önrendelkezés azon eszközeit, amelyeket 1918 december elsején megígértek, de az azóta eltelt 103 évben sem adtak meg nekik maradéktalanul.

A Hősök terén tartott rendezvényt megelőzően a XXII. kerületi önkormányzat is őrtüzet gyújtott a székelyek autonómiatörekvéseit támogatva, a rendezvényen Németh Zsolt is részt vett.

(MTI)

SZNT: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

 

Székely petíció: „Folytatjuk, mert folytatnunk kell!”

 

Székelyföld autonómiájáért égtek az őrtüzek

 

Kiemelt képünkön Résztvevők láthatók a Székelyföld autonómiájának napja alkalmából tartott anyaországi központi rendezvényen a fővárosi Hősök terén 2021. október 31-én. Október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján ezen a napon imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre!