Szentmisével kezdődnek a november elsejei programok a Fiumei Úti Sírkertben

Népzenei koncerteket is tartanak november 1-jén a Fiumei Úti Sírkertben. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) meghosszabbított nyitvatartással és ingyenes parkolással várja az emlékezőket mindenszentek napján.

A korábbi évektől eltérően idén szentmisével kezdődnek a november elsejei programok a Fiumei Úti Sírkertben 15 órakor a nemrégiben felújított szentkeresztnél, illetve rossz idő esetén a sírkert bejáratánál található kápolnában – közölte a NÖRI az MTI-vel.

Kulturális programok

Ezt követően, a Hagyományok Házával közös szervezésben a Sírkert hat helyszínén egy-egy Kárpát-medencei zenei formáció a tájegységének megfelelő népzenei koncertjét lehet meghallgatni. Ezeken siratóénekek, halottas énekek szerepelnek. A nap zárásaként a sírkertbe érkezők a NÖRI által biztosított mécses elhelyezésével egy nagy Magyarországot „rajzolhatnak” az első világháborús emlékmű köré.

A közlemény kiemelte: a Nemzeti Örökség Intézete mindenszentek napján évek óta az ünnephez méltó kulturális programot biztosít. Azért, hogy a Fiumei Úti Sírkertbe érkezők családtagjaik és történelmi nagyjaink sírjainak látogatása mellett művészeti élménnyel is méltó módon emlékezzenek halottainkra.

Nyitvatartás

A Sírkert mindenszentek és halottak napja alkalmából meghosszabbított nyitvatartással várja a megemlékezőket. Október 28-án, valamint november 2-án és 3-án 7 és 18 óra között, október 29-től november 1-ig 7 és 20 óra között látogatható. A temetőiroda október 30-tól november 1-ig 8 és 16 óra között tart nyitva. A parkolás a temető területén október 28-tól november 2-ig ingyenes.

(MTI)

Kiemelt képünkön a feszület a Fiumei úti sírkertben, a Piarista Rend Magyar Tartományának 300 éves jubileuma alkalmából tartott megemlékezésen 2021. október 8-án. MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre