Ungváry Zsolt: Vokstolvajok

A baloldal saját hiányos szavazóbázisát lopással egészítené ki. Az kiderült, hogy a magyar társadalom nagyon nem baloldali. Ugyan Márki-Zay teljesen elfogadja (nem is tehet mást) a baloldali pártok programját, elképzeléseit, embereit (nyilatkozataiban is egyértelműen a Dobrevvel, DK-val, egyesült ellenzékkel való együttmunkálkodást hangsúlyozza), azért próbál ápolni egy olyan imázst, hogy ő jobboldali, és végül is ezzel nyerte meg az előválasztást.

A szavazók többsége ugyanis nagyon nem baloldali, de legalábbis nem gyurcsányista. Más kérdés, hogy egy esetleges MZP-kormány nem lehet nem gyurcsányista, hiszen az ő támogatásukat kell megszereznie minden döntéséhez. A listán talán még szerezhet pár befutó helyet, ha keresztül tudja verni, de az egyéni jelöltek már megvannak, azok között Márki-Zaynak egyetlen embere sincs. Ha ő valóban harmadik utas politikát szeretne csinálni, ahhoz fel kellene rúgnia az egész megállapodást, új egyéni jelölteket követelni, erős frakciótámogatást. Ha ezt nem teszi, akkor nyilvánvalóan nincs más, mint amit a mögötte álló képviselők – illetve az azokra hatással lévő pártelnökök – akarata. (Ha megteszi, összeomolhat az egész összefogás.)

Kérdés, a kormánnyal valamiért zsigerileg elégedetlen magyar választók beérik-e azzal, hogy leváltják Orbánt, és az országra szabadítják a káoszt (hiszen „Orbánnál minden jobb”), vagy beletörődnek, hogy nem kedvelik ugyan a mostani kabinetet, de saját jól felfogott érdekükben – vagyonuk, biztonságuk, családjuk, munkahelyük, jövőképük reményében – rá szavaznak. (Ahogy a miniszterelnök nagyon találóan fogalmazott október 23-án: még az ellenzéki szavazók is jobban járnak vele, mint a szedett-vedett ördögista koalícióval.)

Márki tehát nem jobboldali, de ezt hitetik el, és ez voksokat hozhat erről a térfélről is. Magyarul el akarják lopni a jobboldali szavazatokat, és azokból baloldali kormányt építeni. Ismerjük ezt; amikor a keresztény családok gyerekeit próbálják a liberálisok átnevelni – nekik gyerekük nincs, de átnevelő apparátusuk van –, vagy amikor az SZDSZ az antikommunista szavazatokkal segítette hatalomra a kommunista Horn Gyulát. Orbánnal összefüggésben folyamatosan a lopás szót használják, pedig ők a tolvajok; ez a lényegük.

Új időszámítás

Ellopták a történelmünket is, ’45-ben teljes cezúrát hajtottak végre, új időszámítást hoztak, ami a „felszabadulás előtti” eseményeket kitörölte, vagy kizárólag az ő szempontjaik szerint értelmezte. Most valami hasonlóra készülnek, az alkotmány, a jogállam felfüggesztésével, a fizikai-lelki-szellemi leszámolással. Még a stílusuk is ugyanolyan. Egyszerűen nem tudnak normálisan beszélni; érdemes megnézni például Szabó Tímeát, aki a legegyszerűbb mondatokat is csak üvöltve, fenyegetőzve, támadóan tudja előadni.

Vagy nézzük Jakab Pétert a maga kétbites agyával. Érvek, programok, dialógus helyett kizárólag az acsarkodás. Még azt is megteszik – amit jobboldali politikustól nemigen látunk –, hogy a választópolgárokat dehumanizálják, bűnözőként kezelik, nem ellenfélként, hanem ellenségként tekintenek rájuk. Az országot (és nem pusztán a parlamentet vagy a politikai rendszert) két részre osztják: jókra és rosszakra. A rosszakba pedig ily módon szerintük beletartozik az ország fele. Igaz, Rákosi még 9 millió fasisztát látott, Bangóné már csak patkányokat. De említhetnénk az örök ígéret félrecsúszott adventjét soha be nem váltó Karácsonyt, aki a Fidesszel együtt annak szavazóit is megszüntetné. 

Most tehát abba a dilemmába futottak bele, kell-e nekik a patkányok szavazata; mert anélkül nem tudnak nyerni, vagy inkább megszüntetik őket…

Ungváry Zsolt

Kiemelt képünk forrása: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre