Szökevényből konzul – megjelent Szablya Ilona önéletrajzának második része

Kommunista diktatúrából az Újvilágba, anyaországiak segítőjének - már kapható az egykori konzul könyve

Szablya Ilonával még tavaly készítettem interjút, többek között annak örvén, hogy szinte már a végére jutott önéletrajza második felvonásának. A családjával ‘56-os menekültként érkezett előbb Kanadába, majd az Egyesült Államokba és számos gyermekét felnevelve többek között Magyarország tiszteletbeli konzulja lett Seattle-ben. Ilyen módon igyekezett segíteni a hazai politikai folyamatokat is, sok, mára befolyásos jobboldali politikusnak adott akár szó szerint is fedelet a feje fölé, amikor az USA-ban tartózkodtak.

Mára pedig eljött az a bizonyos idő, hiszen hivatalosan is bemutatják legújabb könyvét, amely egyenes folytatása az előzőnek. Az a Vasfüggöny kölnivel címre hallgatott és egészen 1956-ig befogóan adott leírást a Szablya-család életéről. A Szökevényből konzul ünnepélyes bemutatójára hétfőn kerül sor.

Szablya Ilona könyvének bemutatója

Méghozzá ünnepélyes körülmények között, a Pesti Vigadóban. A méltatók között pedig a helyszínen ott lesz Lévai Anikó és Kondor Katalin is – Lévai az előzménykönyv bemutatóján is ott volt.

De miről is szól ez a könyv? Onnan veszi fel a fonalat, hogy partot érnek az Újvilágban. Férjével, Szablya Jánossal együtt eleinte csak rendíthetetlen, Istenbe vetett hitük és kitartásuk van meg, de így is célba értek. Hét gyermeket nevelnek fel, végig igyekeznek megmutatni a kommunizmus valódi arcát – saját sorsukon keresztül is – és amiben csak lehet, segíteni az anyaországiakat. Legyenek azok maguk is elüldözöttek, mint maguk, vagy idehaza senyvedők.

A Szablya-hotel mai napig fogalom azok körében, akik élvezhették a család vendéglátását, de még olyanok is hallottak róla, akiknek soha nem kellett megtapasztalniuk a politikai üldözöttek keserű kenyerét. Azt a kenyeret, amit Szablyáék is próbáltak édesebbé tenni.

Tehát még egyszer: a könyv bemutatója hétfőn, 17 órától lesz a Pesti Vígadóban, ahová a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A Szökevényből konzul pedig terveik szerint az ország összes könyvesboltjában kapható lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre