A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka

A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.

Gulyás Gergely a helyi református egyházközség új templomának felszentelési ünnepségén elmondta, több mint három évtizeddel a közép-európai kommunista diktatúrák bukása után úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában a materializmus győzedelmeskedik.

„Nem csupán Marx-szobrot avatnak önmagukat egyébként kereszténydemokrata eszmekörhöz soroló politikusok, de meghaladottnak tekintenek már mindent, ami az európai életet évszázadokon át meghatározta”

– fogalmazott a miniszter. Kifejtette, ha látni akarjuk, milyen jövő vár a keresztyénséget elhagyó országokra, elég, ha megnézzük Nyugat-Európa templomait. „Látjuk, hogyan rombolják le azokat, hogy szénbányákat, benzinkutakat, bevásárlóközpontokat építsenek a helyükön. Látjuk, hogyan lesznek belőlük koncerttermek, szállodák, gyorséttermek, vagy miként kerülnek át a muszlimok birtokába, hogy a müezzin egy másik vallás hitüket megőrző híveit szólítsa ott imára, ahol egykor keresztyének imádkoztak” – mondta Gulyás Gergely.

Szavai szerint az is látható, hogyan tűnik el a keresztyénség a közéletből és az iskolákból, amivel párhuzamosan tűnik el a megértés, erősödik a véleménydiktatúra és jönnek élettel olyan összeegyeztethetetlen kényszerek, mint a genderideológia kötelezővé tétele – akár a szülők akaratával szemben is.

Amit akár húsz éve az abszurd humor részeként rossz viccnek tekintettük volna, az ma nem egyszerűen a valóság, hanem kötelezően követendő állami ideológiává válik Nyugat-Európa jóléti államaiban

– hangoztatta a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, ezekben az időkben különösen nagy szükség van a hitre, mint a megmaradás zálogára, de nem a hegyek megmozgatása kell, hanem az, hogy egymásra tegyük a köveket és a téglákat és ezáltal kis közösséget építsünk. A rakamazi gyülekezet így tett, előbb gyülekezeti termet hozott létre, majd hosszú évek kemény munkájával és állami támogatással megépíthette templomát is – tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén 2021. október 16-án. MTI/Balázs Attila

Magyarországon és a magyar történelemben a templomépítés mindig hozzátartozott az országépítéshez, az országot pedig éppen az ilyen kis közösségek tették naggyá, rajtuk is múlik a nemzet és az ország jövője – mondta Gulyás Gergely.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, világos bizonyítéka a hit megtartó erejének, hogy Krisztus születése után több mint kétezer évvel is épülnek templomok Magyarországon.

Európa nyugati része és a világ egy része hitevesztetté vált, de nekünk nem szabad elveszíteni a hitünket, mert ez tartotta meg Magyarországot ezer éve és ez tudja megtartani a jövőben is

– hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén 2021. október 16-án. MTI/Balázs Attila

Az ünnepségen igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese.

 

(MTI)

Felszentelték a pesterzsébeti református Összetartozás-templomot

 

Budakeszi új evangélikus templommal gazdagodott

 

Új evangélikus templom épül Piliscsabán

Kiemelt képünkön Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nyeste Ferenc egyházmegyei főgondnok, Széles Aladár főgondnok, Andrássy Gergely lelkipásztor, Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke átvágja a nemzeti színű szalagot a Rakamazi Református Missziói Egyházközség Presbitériuma új templomának felszentelési ünnepségén 2021. október 16-án. MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre