Új evangélikus templom épül Piliscsabán

Fabiny Tamás az alapkőletétel előtt tartott istentiszteleten arról beszélt: minden keresztény templom Isten jelenlétét hirdeti a profán térben. Kiemelte, az új templomnak is helyet adó piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon területe megszentelt hely és fontos funkciót tölt be az evangélikus egyház életében, hiszen évtizedek óta hitmélyítő konferenciák és egyházi közösségi együttlétek helyszíne.

Felidézte: 1916-ban avatták fel a központot, amelyet 1924-től a Fébé Diakonissza Egyesület működtetett. Az egyesületet a kommunista hatalom 1951-ben feloszlatta, a központba katonákat, majd bányászokat költöztettek. Később az egyház visszakapta az épületeket, ahol 70 fogyatékkal élő gyermeket gondoztak.

A gyermekotthon Budapestre költözése után a piliscsabai közösség templomépítésbe fogott. A rendszerváltás után azonban nem volt pénzük új templomot építeni, így a németországi Nürtingenben lévő – az ottani közösség által kinőtt – fa barakktemplomot kapták meg és szállították darabokban Piliscsabára, ahol újra felépítették.

A templom azonban elöregedett, az elmúlt években gombafertőzés miatt súlyosan megsérült és menthetetlenné vált, ezért van szükség az új templom építésére – ismertette az evangélikus elnök-püspök.

Az új templom nem a terület központjában, hanem a telek szélén, az utcáról jól látható helyen épül fel, közelebb a református és a katolikus templomhoz – tette hozzá Fabiny Tamás.

Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője elmondta, a templomépítés az egyház és a kormány között 2020-ban kötött átfogó megállapodás részeként valósul meg. Arról is beszélt, jól jelzi, mennyi minden megváltozhat néhány évtized alatt, hogy

míg a mostanáig használt fatemplom azért kerülhetett Piliscsabára, mert egy németországi közösség kinőtte és nagyobb templomot épített, addig a most épülő templomnak úgy lesz orgonája, hogy lebontanak egy kiürült németországi templomot, és a fölöslegessé váló hangszert megveszi a magyar egyház.

A piliscsabai evangélikus templomot tervező Krizsán András Ybl-díjas építész kezében az épület makettjével a templom alapkőletételén 2021. május 23-án. MTI/Kovács Attila

A templomot tervező Krizsán András Ybl-díjas építész ismertette: „láthatóan evangélikus” templomot szerettek volna, ezért kerül a telket határoló utcák kereszteződésébe az épület. Szintén a koncepció része az utcafrontra tervezett fedett, oszlopsorral határolt rész, amely teret ad a templomba érkezőknek és az onnan hazaindulóknak a beszélgetésre. A templomban nemcsak az oltár a fontos, hanem az ilyen átmeneti terek is, ahol a gyülekezet tagjai együtt lehetnek – tette hozzá az építész.

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára közölte, a kormány a beruházást 240 millió forinttal támogatja.

Azt is mondta, a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy elindítja a magyar templomfelújítási programot, amelynek keretében mintegy 1800 magyarországi és Kárpát-medencei templom újulhat meg. Ennek keretében a magyar evangélikus közösség 1,3 milliárd forint, ezen belül az Északi Evangélikus Egyházkerület 350 millió forint támogatást kap, amelyből 26 templomot újíthat fel. Úgy fogalmazott:

„templomaink megtartása nem pusztán műemlékvédelmi cél, hanem a bennünk működő gyülekezetek otthonainak megtartása”.

Megjegyezte: „kegyelmi időszakot élünk, mert még ragaszkodhatunk a múltunkhoz, ahhoz az alapkőhöz, ami meg kell, hogy határozza az életünket”. Emlékeztetett rá, hogy „nem volt olyan régen, amikor nem vallhattuk meg és gyakorolhattuk szabadon a hitünket, és Nyugat-Európában ma is jól meg kell gondolni ezt.

Csenger-Zalán Zsolt, a térség Fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a kormány határozott politikai iránya a keresztény gyökerek megőrzése.

Jó jelnek nevezte, hogy míg Nyugat-Európában kiürülnek a templomok és vagy lebontják, vagy profán helyszínekké alakítják azokat, addig Magyarországon és a Kárpát-medencében templomokat kell építeni az erősödő gyülekezeteknek.

Farkas András (Fidesz-KDNP), Piliscsaba polgármestere arról beszélt, Piliscsaba sokszínű település, ahol mindhárom történelmi keresztény egyháznak eleven közössége van.

Azt is mondta, az épülő evangélikus templom szerényen meghúzódik majd, hiszen tornya nem lesz magasabb az utca 120 éves fáinál. Ugyanakkor azzal, hogy az utcafrontra kerül, a gyülekezet szimbolikusan is nyit a tágabb közösség felé.

Hozzátette:

szép szimbóluma az ökumenének is, hogy a templom egy lépéssel közelebb kerül a következő utcasarkon álló katolikus és az attól ugyancsak egy sarokra lévő református templomhoz.

A Krizsán András tervei alapján készülő, 330 négyzetméter alapterületű új templomban a szakrális tér mellett két terem, teakonyha és mellékhelyiségek is helyet kapnak majd. A beruházás 345 millió forintba kerül, a költségek 70 százalékát a magyar kormány, 30 százalékát a Bajorországi Evangélikus Egyház állja. A templom a tervek szerint 2022-re készül el.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Keczkó Pál, a Budai Evangélikus Egyházmegye esperese, Túri Krisztina lelkész, Gáncs Péter nyugalmazott püspök, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Kézdy Péter, a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség lelkésze áldást mond a piliscsabai evangélikus templom alapkőletételén 2021. május 23-án. MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre