Bekerítették Európát

Az illegális bevándorlók „bekerítették Európát”, a spanyol, az olasz és a balkáni útvonalon is érkeznek - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Bakondi György azt mondta, Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban – Lengyelországon keresztül – elérték már Németországot is.

Hangsúlyozta: fontos, hogy minél hamarabb feltartóztassák az illegális bevándorlókat, ezért is küld Magyarország rendőröket Szerbiába, Szlovéniába és Észak-Macedóniába. A kontingensek célja, hogy segítsék az illegális migráció megállítását vagy legalább mérséklését azzal, hogy lassítják az áthaladást. Ezekben a küldetésekben évek óta több ezer magyar rendőr vessz részt, akik eddig 23 ezer embert fogtak el. Ez egy aktív, hasznos együttműködés, és újabb hasonló küldetések is napirendre kerülhetnek.

Kiemelte: fontos, hogy Magyarország az érintett országokkal együttműködjön az embercsempész hálózatok felderítésében és lehetőség szerinti felszámolásában is. Ha sikerül ezeknek a hálózatoknak a vezetőit büntető-igazságszolgáltatás alá vonni, akkor ezek a szervezetek szétesnek és az újjáépítésük nagyon időigényes – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy nagy az utánpótlás, folyamatosan indulnak el emberek Afrikából. Ezért is nagy jelentőségűek azok a tárgyalások, amelyeket a V4-országok – majd a magyar kormány külön is – az egyiptomi államfővel folytattak, hiszen 2016 óta egyetlen egy migránsokat szállító hajó sem indult el Egyiptomból, miközben Afrikából hatmillióan érkeztek oda. Ez fontos eleme az európai biztonsági láncnak, amit sok ország még nem ismert fel – fűzte hozzá Bakondi György.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre