A Facebook kiaknázatlan lehetőséget lát a gyerekekben

A The Wall Street Journal kedden tette közzé a The Facebook Files című oknyomozó sorozatának legújabb részét, amely még mélyebbre merül a mindenütt elburjánzó platform gyerekeket célzó és toborzó törekvéseiben – írja a hirado.hu oldala, a Gizmodo oldalán kedden megjelent cikkre hivatkozva.

A 10 és 12 év közötti gyerekek értékes, de kiaknázatlan közönséget jelentenek – olvasható a vállalat kutatási anyagában.

Az amerikai médium által megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy a Facebook külön csapatot hozott létre a gyermekek szokásainak tanulmányozására és annak mérlegelésére, hogyan lehetne ebből profitot termelni.

Az egyik ilyen dokumentum állítólag a 10 és 12 éves kor közötti gyerekekre úgy utal, mint értékes, de kiaknázatlan közönségre.

Egy másik pedig a játszódélutánok kihasználását javasolja a Facebook növekedésének előmozdítására.

Egy újabb, a lap által idézett, 2021 márciusában keltezett dokumentum kiemeli, hogy a Facebook világszerte küzd azzal, hogy áttörést érjen el a tinédzsereknél, és arra figyelmeztet, hogy a fiatal felhasználók kegyeinek elhódítása lassulni látszik.

A Facebook jövedelmező, hirdetésvezérelt üzletága szinte teljes nyereségét a felhasználók mindenre kiterjedő nyomon követéséből nyeri. A cég az adatokat azonban arra használja fel, hogy részletes viselkedési profilokat hozzon létre, amelyeket a hirdetések „mikrocélzásához” és hatékonyságuk méréséhez használ. Bár az amerikai szövetségi törvények tiltják a 13 év alatti gyermekek adatainak begyűjtését, a Facebook évek óta keresi a módját, hogy meggyőzze a fiatalokat arról, amint elég idősek lesznek, fogadják el szolgáltatásait.

A következő, a Journal által idézett Facebook-dokumentum szerint a gyerekek már hatéves korukban használják az internetet.

Képzeljünk csak el egy olyan Facebook-élményt, amelyet a fiatalok számára terveztek

– áll az írásban.

Megtorpant az Instagram Kids projektje

A héten a Facebook közölte, hogy szünetelteti a gyermekeknek szóló Instagram Kids alkalmazás elindítására irányuló erőfeszítéseit. A bejelentést megelőzően a Journal egy, a mostanihoz hasonló leleplezést tett, amely szerint a Facebook belső kutatások révén tudatában volt annak, hogy az Instagram negatív hatással van egyes tizenéves felhasználók mentális egészségére.

„Háromból egy tizenéves lánynál rontjuk a testképzavarral kapcsolatos problémákat” – állt a dokumentációban. Azt is megjegyezték, hogy néhány tinilány az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatait a platformon szerzett tapasztalataira vezette vissza.

A jelentés nyomán a demokrata törvényhozók felszólították Mark Zuckerberg vezérigazgatót, hogy azonnali hatállyal zárja le az Instagram Kids elnevezésű projektjét, mivel szerintük az alkalmazás jelentős veszélyt jelent a fiatalok jólétére.

Az eredeti, teljes leírást itt olvashatja el.

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Michael Reynolds

Iratkozzon fel hírlevelünkre