Egyre vállalhatatlanabb a baloldal

Bár most mindenki az ellenzéki előválasztással van elfoglalva, az elmúlt hetek más szempontból is tanulságosak voltak a baloldal szempontjából. Néhány nyilatkozatuk jól bemutatta, hogy mire lehet számítani tőlük a választásokig hátralévő nagyjából fél évben.

A legotrombább nyilatkozatra Jakab Péter, a Jobbik előválasztáson csúnyán leszerepelt elnöke ragadtatta magát. A parlamentben ugyanis úgy fogalmazott, hogy a „börtönben még Orbán Viktorból is lehet Viktória”. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az országgyűlés demokratikus megválasztása óta nem találkoztunk ennyire vérlázító mondattal a tisztelt ház falai között. Amellett, hogy Jakab sem az embernek, sem a miniszterelnöki posztnak nem adta meg a minimális tiszteletet sem, kifejezetten homofób, kirekesztő és általánosító az, amiről beszélt.

Ráadásul éppen azokat a csoportokat bánthatja leginkább, amelyeket a baloldal oly’ szívesen piedesztára emel.

Ennek ellenére egyik szövetségese sem érezte fontosnak, hogy kiálljon az LMBTQ emberek jogai, az egyenlőség, vagy a kisebbségek mellett. És pontosan ez mutatja meg, hogy mennyire kétszínű a baloldal „értékvállalása”. Az érték ugyanis náluk csak addig érték, amíg nem ütközik a hideg hatalmi számítással. Egyébként Jakab Péteren elégtételt vett az élet, a baloldali előválasztáson ugyanis csúfosan leszerepelt, hiszen az előzetes várakozásokkal szemben még a második fordulóba sem jutott be.

Elképzelhető, hogy ebben szerepe volt a Jobbik körüli, napokban kirobbant másik botránynak is. Farkas Péter Barnabásról, a párt ózdi alpolgármesteréről ugyanis egy olyan fotó szivárgott ki, amelyen sokak szerint félreérthetetlenül karlendít. Ő persze tagadott, szerinte csak az ismerőseinek integetett. Mosdatásába pedig a baloldali sajtó nagy része és a pártok képviselőinek egy jelentős része is beszállt – tisztelet azoknak a kivételeknek, akik a fotó elfogadhatatlanságát hangsúlyozták.

A kettős mérce ugyanakkor itt is kiütközött: fordított helyzetben ugyanis a balos sajtónak eszébe sem jut meghallgatni a másik felet és eszébe sem jut tárgyilagosan, távolságtartóan beszámolni a történésekről, ahogyan az most történt.

Az ellenzék azonban más tekintetben is élen jár a közbeszéd züllesztését illetően. Dobrev Klára, az előválasztás első fordulóját megnyerő DK-s miniszterelnök-jelölt-jelölt ugyanis többször kiállt azon terve mellett, amely szerint hatalomra kerülésük esetén feles többséggel is módosítani lehetne 2/3-os törvényeket. Hiába mondják még baloldali jogászok is, hogy ez jogállamban lehetetlen, a magát a jogállamiság legfőbb őrzőjeként aposztrofáló Dobrevet ez nem zavarja. A baj egyébként nem azzal van, hogy ő személy szerint mit gondol. Sokkal inkább azzal, hogy mondataival

hergeli az ellenzéki szavazókat, akik egy esetleges, reményeink szerint nem bekövetkező győzelem esetén már elvárják majd tőlük a jogállamiság durva megsértését.

Dobrev Klárának, mint az előválasztás alapján legerősebb ellenzéki vezetőnek így nem kis felelőssége lenne abban, hogy mit mond, mibe hajszolja bele az embereket. A jelek szerint ezt ő nem érzi. A baloldali vonat pedig zakatol szépen tovább, a Gyurcsány-show folytatódik. A baj az, hogy – mint egy szokásos valóságshow – egyre kevésbé szórakoztató.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre