Nem lopták Erdélyt – állítja Klaus Johannis

Klaus Johannist bevallása szerint „idegesítik” a magyarországi hivatalos személyek Trianonról szóló kijelentései. A román államfő szerint Erdélyt „nem ellopták” a románok, hanem önrendelkezésük révén egyesült Romániával – olvasható a Krónika Online oldalán.

Johannis azon az Aachenben tartott fórumon tette ezt a kijelentést, amelyet követően ünnepélyes ceremónián nyújtották át neki a Nemzetközi Károly-díjat. Az Agerpres állami hírügynökség tudósítása szerint a hallgatóság soraiból kérdezték a román elnököt, mi a véleménye „arról a szomszédról, akinek időnként Európa-ellenes megnyilvánulásai vannak, és amelyik megkérdőjelezi a trianoni határokat”. Bár az ország megnevezése nem történt meg a kérdésben, egyértelműen Magyarországra vonatkozott.

A szász származású Johannis úgy felelt: őt is idegesítik a Trianonról szóló kijelentések. Hozzátette: pontosan tudja, hogy az ő szomszédjukról van szó.

„Én vagyok az államfő, Erdélyből származom, népszavazáson döntöttünk arról, hogy Romániához szeretnénk csatlakozni. Nem loptunk senkitől semmit, az önrendelkezésünkhöz fűződő jogunkról volt szó, Erdély így lett Románia része. Visszamenőleg senki nem akarja megkérdőjelezni ezeket a történelmi folyamatokat. Lehet, hogy néhány populista ezt teszi, de populisták léteznek Európában, és csak az eredmények felmutatásával lehet őket legyőzni.”

Az államfő ezután egy szokatlan hasonlattal élve Magyarországnak az Európai Unióból való esetleges kizárására utalva azt mondta:

nem támogatja az eltávolítást, a szervezetből való kizárást, mert az ilyen büntetések nem hozzák meg a várt eredményt. Helyette egyértelműen meg kell mondani, mik az elvárások és folytatni kell a folyamatot.

A kérdés Áder János köztársasági elnöknek a Krími Platform, augusztusban tartott rendezvénysorozat megnyitóján elhangzott beszédére vonatkozott, amelyben szerinte párhuzamot vont Trianon traumája és a Krím annektálása között. Az államfő akkor hangsúlyozta, hogy Magyarország a „rokon fájdalom”  miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és az ország területi integritása mellett.

Áder János kijelentéseit Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) akkori elnöke is élesen kritizálta. A kijevi csúcsértekezleten és a díjátadón szintén részt vevő Florin Citu csak annyit mondott: „ezeket a dolgokat itt, Bukarestben vitatjuk meg.”

Klaus Johannisnak még tavaly ítélték oda a Nemzetközi Károly-díjat. Az indoklás szerint a román államfő „az európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért, valamint a Kelet és a Nyugat közti hídverő szerepéért részesült a megtiszteltetésben” – olvasható a hírprotál oldalán.

Az eredeti teljes írást itt olvashatja el.

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre