Potápi: Nem hagyjuk magára a kárpátaljai magyarságot

A hit és a kultúra, a közösség és a szülőföld együttesen azok az értékek, amelyekkel a Munkácsi Szent István Líceum 20 éve gazdagítja a kárpátaljai magyarság életét - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a líceum fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepségre küldött levelében.

Potápi Árpád János a levélben azt írta, hogy a Munkácsi Szent István Líceum menedéket jelent, egy olyan helyet, ahol a türelmesség és az oktatás révén az intézményben tanuló diákok erős közösségé formálódnak. Hangsúlyozta:

akit a keresztényi türelem jellemez, az lesz majd hű tagja közösségének és szülőföldjének, az őrzi majd meg, sőt ápolja a keresztény hitet és kultúrát.

„A türelemben erő van, amelyet a kárpátaljai magyar nemzeti közösség az elmúlt évtizedekben megtanult és maga is megtapasztalt. A türelem ereje kell ahhoz ma is, hogy nyelvünket, anyanyelvi oktatásunkat, hagyományainkat, közösségeinket, családjainkat és kultúránkat megvédjük” – fogalmazott az államtitkár.

Potápi Árpád János levelében kiemelte, Magyarország kormánya részéről egyértelmű volt, hogy a Munkácsi Szent István Líceum sikere egy olyan küldetés, amely a legfontosabbak közé sorolandó, ezért is vállalta át 2011-től az iskola fenntartásának terheit, majd támogatta az új fejlesztéseket és bővítéseket.

„Ez mind annak a jele, hogy Magyarország Kormánya az összmagyarság képviseletében járva fontosnak ítéli a kárpátaljai magyarság hitben és tudásban való nevelését”

– tette hozzá.

„Biztosíthatjuk önöket, hogy nem hagyjuk magára a kárpátaljai magyarságot, és küzdünk azért, hogy az ezer éve szülőföldjén élő közösség továbbra is megmaradhasson és boldoguljon Kárpátalján” – írta Potápi Árpád János a levélben.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a Szent István Római Katolikus Líceum magyar állami támogatással létesült új szakkollégiumi épülete látható az átadóünnepség napján Munkácson 2018. március 23-án. MTI Fotó: Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre!