Kiskunmajsán átadták a 780 millió forintból megépült új római katolikus óvodát

Több mint ezer éve, amikor Szent Gellért püspök megtérésre hívta a pogányokat, a nemzetet megtartó kereszténység mintáját hozta el a magyaroknak - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kiskunmajsán.

Soltész Miklós a Szent Gellért püspökről elnevezett, 780 millió forintból megépült új római katolikus óvoda átadásán a vértanú püspök emléknapján elmondta:

ezer esztendeje egy idegen földről érkezett szent segített a magyaroknak, most viszont a magyarokon a sor, hogy missziósként visszavigyék Nyugat-Európába a kereszténységet.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program elindítását az ösztönözte, hogy a határon túli magyar testvérek megmaradjanak, gyermekeik lehetőség szerint magyar óvodába járhassanak – emlékeztetett. Az államtitkár kiemelte, a katolikus óvodafejlesztési program keretében több mint 200 óvoda újul meg, bővül ki vagy épül teljesen új országszerte. Hangsúlyozta:

az az értékrend, amely kétezer éve megőrzi az emberiséget, mindig meg is marad, és mindig is irányt mutat, jöjjenek bármilyen ideológiák.

Soltész Miklós szerint „amennyiben a szülők a kereszténységet, ha nem is gyakorló hívőkként, de mégis értékként fogadják el, az segíteni fogja a gyermekeik egészséges jövőjének felépítését, alakulását” – fogalmazott.

Lezsák Sándor (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum), az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője elmondta:

„a mai zaklatott világban rendet kell tenni, és ebben a hit nyújthat segítséget, hogy az emberek lelkiekben és egészségben egymást is támogathassák, hiszen a közösségek kapcsolatok révén erősödnek”.

Felidézte, a 2011 áprilisában elfogadott alaptörvény erősíti meg az állam és az egyház együttműködését, és ez a garancia, a biztosíték arra, hogy milyen jövő vár a nemzet tagjaira, a magyarokra.

Tóthné Kovács Zsuzsanna, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője emlékeztetett: Szent Gellért napján különösen van miért hálát adni, így például azért, hogy az 1948-ban államosított katolikus iskola és óvoda 30 évvel ezelőtt megnyithatta kapuit. Felidézte, hogy az országban az elsők között kezdték meg a katolikus oktatás szervezését Kiskunmajsán, és az óvoda 1991-ben két átalakított családi házban nyithatta meg kapuit. Az évek során elavult, korszerűtlenné vált épületek helyett az elmúlt időszakban egy teljesen új, akadálymentesített óvoda épült játszóudvarral, járdával és parkolókkal. Az intézményben jelenleg hét csoportban összesen 146 gyermekkel foglalkoznak.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az óvoda átadását megelőzően a Kisboldogasszony római katolikus templomban celebrált misén úgy fogalmazott:

Szent Gellért püspök hittérítőként érkezett magyar földre, hogy a magyarokat keresztényi életre vezesse, és ezért még az életét is adta. Budai szobra, az ég felé tartott keresztjével figyelmezteti a mai magyarokat, hogy „keresztényi életet kell élni és a hitért áldozatokat kell vállalni”.

Hangsúlyozta: különösen a mai időkben, amikor sokszor a keresztényeket is üldözik, „bátornak kell lenni, és nem szabad félni hitünk megvallásában”.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Martosné Dávid Erika óvodapedagógus, Tóthné Kovács Zsuzsanna intézményvezető, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Gyöngyösi Andrea óvodapedagógus és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára átadja a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújított óvodaépületét Kiskunmajsán 2021. szeptember 24-én. MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre