Magyarország lehet a konzervatív amerikaiak mentsvára

A The American Conservative több mint egyórás podcastot szentelt a magyarországi politikai helyzet elemzésének, és Orbán Viktor a konzervatív világnézet megőrzéséért folytatott fáradozásainak méltatásának.

A podcast házigazdája, Kale Zelden két konzervatív amerikai újságíróval, Michael Brendan Doughertyvel és Rod Dreherrel beszélgetett. A podcast apropója Michael Brendan Doughtery hétvégi Twitter-bejegyzése volt, amelyben a National Review újságírója azt a gondolatot boncolgatta, hogy a konzervatív amerikaiak számára mentsvár lehet az Orbán Viktor vezette Magyarország.

A beszélgetéshez a The American Conservative szerzője, Rod Dreher is csatlakozott, aki Amerikában közismerten nagy rajongója a magyar miniszterelnöknek, és akiről két hete a liberális The New Yorker egy elemző profilt közölt What American conservatives see in Hungary’s leader (Mit látnak a konzervatív amerikaiak Magyarország vezetőjében) címmel.

Kale Zelden első kérdése is ez volt a meghívott vendégekhez: vajon miért nyűgöz le sok konzervatív amerikait a magyar miniszterelnök politikája? Michael Brendan Doughtery szerint az utóbbi időben az amerikai republikánus párt kezd visszatérni a korábban, Roosevelt idejében népszerű eszmékhez: a nemzeti öntudat jelentőségéhez és a társadalmi célok piaci érdekektől való függetlenítéséhez.

Az újságíró magyarországi útja során lenyűgözőnek találta, ahogy a fideszes politikusok az elmúlt évtized gazdasági eredményeiről beszéltek. A vendégek egyetértettek abban, hogy Orbán Viktor 2010-ben egy gazdaságilag romokban heverő országot vett át a baloldali kormányzástól, és virágoztatott fel bő tízéves vezetése alatt.

Dreher szerint a magyar miniszterelnök tisztában van a népesség növekedésének jelentőségével az ország és Európa jövőjének szempontjából, amihez egy vallási újjászületésre van szükség. Éppen ezért a Fidesz támogatja az egyházat és az egyházi szervezetek munkáját, de a kivitelezés már a szervezetek dolga. Dreher úgy gondolja, Orbán azzal is tisztában van, hogy egy erőteljes politikai nyomásgyakorlással nem juthat el az emberekhez, ezért, bár megteszi a tőle telhetőt, bizonyos szempontból meg van kötve a keze.

Dreher szerint Orbán egy fekete tükör a liberálisok számára, hiszen mindaz, amiért a baloldali média meghurcolja a magyar miniszterelnököt nem más, mint egy válasz a liberálisok hasonló intézkedéseire. Dreher a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban kitért arra is, hogy Amerikában az iskolai oktatást milyen nagymértékben befolyásolják a liberális politikai érdekek.

Amerikában magánszemélyek és civil intézmények végzik azt az agresszív propagandát, amelytől Orbán intézkedéseivel a magyar közéletet igyekszik védelmezni. Dreher szerint a legnagyobb „gond” Orbánnal az, hogy jó politikus és bölcs ember lévén nemcsak hogy küzd, de hatékonyan küzd a liberális elnyomás ellen.

Úgy tartja: „Amit Orbán csinál az olyan, mint a Bizánci Birodalom megmaradt része, amely igyekszik felállítani Konstantinápoly utolsó falait, miközben az iszlám csapatok próbálják átvenni a hatalmat.”

Az eredeti, angol nyelvű podcast videó itt tekinthető meg.

Kiemelt képünk forrása a YouTube.

Iratkozzon fel hírlevelünkre