Keresztény youtubert kínoztak meg a börtönben

Muhammad Kace indonéz keresztény youtubert börtönbe vetették, amiért állítólag Mohamed prófétát sértegette az egyik videójában, odabent azonban a rabtársai brutálisan megkínozták.

Az iszlámról 2014-ben kereszténységre áttért Kace több rabtársát, valamint korrupció vádjával az egyik magas rangú rendőrtisztet is feljelentette – jelentette az UCA News.

Andi Rian Djadji indonéz országos rendőrfőnök közölte, hogy a rendőr a vallatása során beismerte tettét. A rendőrfőnök kiemelte: „[a rendőrtiszt] több más elkövető társaságában összeverte Kace-t. Az áldozat arcát emberi ürülékkel kenték be.

A francia hadvezérről elnevezett, vád alá helyezett Bonaparte rendőrtiszt (aki egyébként vezérőrnagyi rangban az indonéz rendőrség nemzetközi divízióját is vezette) szeptember 19-én nyílt levélben fordult a nyilvánossághoz, amelyben tettét Kace egyik videójának tartalma felett érzett dühével magyarázta:

„Bárki sértegethet engem, de Allahot, a Koránt, a Prófétát és az iszlám hitemet nem. Ezért esküszöm, hogy bárki ellen, aki ezt meg meri tenni, minden szükséges lépést meg fogok tenni.”

Az ország legnagyobb iszlám tudós testületének, az Indonéz Ulema Tanácsnak elnökhelyettese, Anwar Abbas óvatosan nyúlt az ügyhöz, mondván, az istenkáromlás egy érzékeny téma. Bonapartéra utalva kifejezte, hogy mindegy, az emberek mennyire ismerik a törvényt, ha a vallásukat és hitüket sértik meg, az érzelmek aránytalanul nagy szerepet kapnak a válaszreakcióban.

Azas Tigor Nainggolan, az indonéz emberi jogi fórum jogásza és koordinátora azonban leszögezte: az emberkínzást nem lehet semmivel sem igazolni:

„A kínzás egy külön eset, amit el kell választani a káromlási ügytől, amelyben Kace érintett. Az istenkáromlási ügy, amellyel őt megvádolták nem teheti jogossá a megkínzását.”

Muhammad Kace-t augusztus óta tartják börtönben, amiért több muszlim csoport is feljelentést tett ellene, mert véleményük szerint az iszlámot és Mohamed prófétát sértegette.

A szóban forgó videóban Kace úgy fogalmazott: „Mohamedet Isten nem ismeri, és csak követői ismerik, mert ördögök veszik körül.”

A rendőrségi jelentés szerint Kace több mint 400 olyan videót töltött fel, amelyben az iszlámot sértegeti. A korábban Nyugat-Jávában muszlim papként, imámként szolgáló Kace, aki egyébként háromszor is megjárta Mekkát, 2014 után kezdett iszlámkritikus hangokat hallatni, miután megkeresztelkedett.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre