Litvániában sem lesz LMBT-propaganda az iskolákban

Gitanas Nauseda kép forrása: Twitter

A litván elnök helyretette az őt megkereső LMBTQ-aktivistákat: a homoszexuális párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket, és az aktivisták nem vihetik be az iskolákba az LMBT-propagandát.

Az elmúlt napokban Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda erélyesen szólalt fel a Gay Pride szervezet aktivistáinak LMBTQ-jogi követeléseivel szemben. Kijelentette, hogy Litvániában azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe, és a litván iskolákban nem lesz LMBTQ-oktatás.

„Ellenzem ezeket a kezdeményezéseket, és azt gondolom, nem lesznek elfogadva Litvániában. Elnökként minden erőmmel azon leszek, hogy ezek a kérések ne találjanak meghallgatásra és ne lépjenek életbe” – mondta, és hozzátette, hogy ezek a változtatások az alkotmány módosítását is maguk után vonnák.

„Van saját alkotmányunk, és ha abból akarunk idézni, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az alkotmány 38-as cikkét, amely például egyértelműen meghatározza a házasság fogalmát” – jelentette ki magabiztosan Nauseda.

Gitanas Nauseda határozott állásfoglalását egy pár nappal korábbi találkozó váltotta ki az LMBTQ-szervezetekkel, amelyek egy tizennégy pontból álló listát adtak át az elnöknek. A követeléseik között szerepelt a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jog a pár nemétől függetlenül, a nemátalakító műtétek legalizálása és a nemváltást követő dokumentumcserék folyamatának egyszerűsítése, valamint – nem utolsósorban – az LMBTQ-szervezetek részvétele az iskolai felvilágosításban.

A kérdés a litván elnök határozott ellenállásával le is zárult, ami azt jelenti, hogy a balti állam egyelőre nem hajlandó biztosítani az LMBT-szervezetek által kért privilégiumokat. Nauseda korábban egy júliusi interjúban kifejtette: nem fog semmilyen törvényt aláírni, ami az azonos neműek házasságát a hagyományos, férfi és nő közötti házassággal egyenértékűvé nyilvánítaná.

Forrás: Provita e Famiglia

Kiemelt képünk forrása Gitanas Nauseda Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre