Minszk migránsok százezreit szállíthatja a lengyel határhoz

Fehéroroszország felől migránsok százezrei is érkezhetnek a lengyel határhoz, miután Minszk a múlt héten vízummentes forgalom bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakít át egy határhoz közeli repülőteret - jelentette ki a lengyel belügyminiszter.

A minszki hatóságok újabb döntései arra vallanak, hogy a fehérorosz határon fennálló válság sok hónapig húzódhat el – fejtette ki Mariusz Kaminski belügyminiszter a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel közösen tartott sajtóértekezleten.

Kaminski nemzetközi emberkereskedelem szervezésével vádolta meg Minszket, közölve:

múlt héten Fehéroroszország a „menekültek, a jobb életet kereső emberek hatalmas tartalékait jelentő” országok, például Pakisztán, Jordánia, illetve bizonyos afrikai országok esetében vízummentes forgalomról döntött.

„Ez azt jelentheti, hogy emberek tíz- vagy százezreit hozzák el Lengyelország keleti határaihoz” – tette hozzá.

Beszámolt arról is: a lengyel, illetve a litván határhoz is közeli fehéroroszországi város, Grodno (Hrodna) repülőtere Minszk döntésével a nemzetközi járatokat befogadását lehetővé tevő státuszt kapja meg, vagyis közvetlenül a lengyel határnál a migránsokat szállító járatok landolása várható.

Mateusz Morawiecki elmondta: Varsónak bizonyítékai vannak arra, hogy a fehérorosz határőrség közreműködésével zajló, Minszkben és Moszkvában koordinált akció keretében szervezett támadás éri a lengyel határokat.

Lengyelország erre a határ fokozott biztosításával fog reagálni – hangsúlyozta. Kaminski bejelentette: a határőrség támogatására újabb ötszáz katonát vezényelnek a határhoz. A lengyel-fehérorosz határt jelenleg nyolcvan kilométeres szakaszon – teljes hosszában 180 kilométer hosszúra tervezett – két és fél méter magas kerítés is védi.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy szükség esetén életet mentenek, segítséget nyújtanak az erre rászoruló, a határon már átlépett migránsoknak, ahogyan a határ menti mocsarakba tévedt, nyolc migránst megmentő akció során történt vasárnap. Megerősítette azt is: a fehérorosz határ közelében előző nap három illegális bevándorlót találtak élettelenül, ők lehűlés, kimerülés következtében haltak meg.

Kaminski szerint az egyik halott két társának vallomása szerint a lengyel határon feltartóztatott csoportjukat a fehérorosz határőrség kétszer is erővel visszafordította, végül Litvánián keresztül jutottak át a lengyelországi erdős területekre. A férfi kábítószer használatára emlékeztető tüneteket mutatott a halála előtt, korábban a fehérorosz határőröktől egy tablettát kapott „arra az esetre, ha fázna vagy legyengülne”.

Ezért ebben az esetben részletes kórbonctani vizsgálatot végeznek – jelentette be a miniszter.

A szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő által a fehérorosz határ térségében meghirdetett harmincnapos rendkívüli állapotról Morawiecki elmondta: 7-8 napon belül döntenek ennek esetleges meghosszabbításáról.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön a lengyel-fehérorosz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén 2021. szeptember 1-jén. MTI/AP/Czarek Sokolowski

Iratkozzon fel hírlevelünkre