Dobrev Klára ma dühös lesz

Gyurcsány Ferenc felesége kijelentette, ha még egyszer valaki azt mondja neki, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon dühös lesz. A tények attól még tények maradnak, tehát ma dühös lesz – írta közösségi oldalán Varga Mihály.

Mint a pénzügyminiszter írja, 2002-ben az Orbán-kormány 52,4%-os államadóssággal adta át a kormányzást. A baloldali kormány viszont már akkor kiugró mértékben növelte az államadósságot, amikor válságnak még híre sem volt, sőt a nemzetközi gazdasági környezet kifejezetten kedvező volt: 2002 és 2007 között 66%-ra rontották az adósságmutatót. Tették ezt úgy, hogy ebben az időszakban az uniós átlag csökkent.

A hosszú évek hibás kormányzása miatt a 2008-as válság során a piac már nem volt hajlandó finanszírozni a magyar gazdaságot, így az államcsődöt az akkori kormányzat csak a nemzetközi szervezetektől felvett jelentős hitellel tudta elkerülni. Ezzel az államadósság devizaarányát 50%-ra, a külföldi befektetők arányát 60%-ra rontották.

2010 közepén a baloldal 83,8%-os adósságrátát hagyott maga után. Ezt a fegyelmezett költségvetési politikával 2019 végére 65,5%-ra javítottuk. A 2010-2019 közötti időszak 4. legnagyobb adósságráta-csökkenését tudta felmutatni Magyarország, míg az EU adósságrátája mindössze 3 százalékponttal mérséklődött. Eközben a kormány az önkormányzatok 1200 milliárd forintos adósságállományát is átvette, kivezette a devizahiteleket, az államadósság devizaarányát 20%-ra javította.

Mindezek után éppen a baloldal részéről eladósodással riogatni – függetlenül a showban leosztott szerepektől – nemcsak hiteltelen, hanem káros is

– írta közösségi oldalán Varga Mihály. 

A járvány elleni védekezés, a gazdaság védelme és újraindítása miatt átmenetileg ugyan megemelkedett a magyar adósságráta – ahogyan minden más országé is -, de még így is jóval az EU-átlag alatt maradt.  Szintén különbség, hogy ma a piac négyszeres kereslet mellett is finanszírozza Magyarországot, a baloldal idejében erre nem volt hajlandó, az ország a nemzetközi szervezeteknek volt kiszolgáltatva. Ahogyan az is tény, hogy az újraindítás után ismét csökkenő pályára állítjuk a hiányt és az adósságot, szemben a baloldali kormánnyal, amelynek nyolcévnyi kormányzása alatt évente átlagosan 6,6%-os költségvetési hiányt sikerült összehozni.

Összefoglalva:

több mint egy évtizede az eladósodottság oka az volt, hogy a Gyurcsány-kormány a válságot megelőző években folytatott hibás gazdaságpolitikájával külföld felé eladósította a költségvetést, az önkormányzatokat és a háztartásokat is. Majd válságkezelés helyett megszorításokat vezettek be, tovább mélyítve a válságot.

Ezzel szemben ma Magyarország egy világjárvány után is a saját lábán áll, a nemzetközi szervezetektől függetlenül, a piacról képes finanszírozni magát. A válságot nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal kezeljük: jut forrás az adócsökkentésekre, a családtámogatásokra, a gazdaság újraindítására. Az átmenetileg megemelkedő adósságot pedig – ahogyan tettük azt 2010 és 2020 között – következetes és felelős költségvetési politikával ismét csökkenő pályára állítjuk – tájékoztatott Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

Forrás: Facebook/Varga Mihály

 

A többség ma is hazugságbeszédnek tartja

 

Kiemelt képünkön Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője látható a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!