A radikalizálódó magyar baloldal, és ami mögötte van

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet munkatársa részletes elemzésében rámutat arra, hogy miért is létfontosságú komoly figyelmet szentelnünk a magyarországi baloldal radikalizálódásának és egyre szélsőségesebb retorikájának. Az a folyamat, amit az ellenzék az utóbbi hónapokban megkezdett, nem csak a jobboldal vagy az Orbán-kormány számára lehet végzetes. Az alkotmányos rend felborítására és a jogállamiság felfüggesztésére tett törekvések a társadalmi béke elleni hadüzenettel érnek fel. Cikkünkben az elemzés legfontosabb megállapításait és következtetéseit foglaljuk össze röviden.

A XXI. Század Intézet elemzése rámutat arra, hogy amikor a baloldal egyre radikálisabban nyilatkozik arról, hogy céljai megvalósítása érdekében kész kiiktatni a jogállamiságot és leszámolni politikai ellenfeleivel, akkor a jogbiztonság megrendülését, a társadalmi rend felbomlását, azaz polgárháborús viszonyokat okozhat. Az elemzés továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy tágabb perspektívát figyelembe véve a nemzetközi baloldal is érdekelt a társadalmi béke megbontásában, szem előtt tartva az Orbán-kormány megbuktatását, olvasható az elemzés bevezetőjében.

A jogállam „legfőbb védelmezői” a jogállam ellen

Az ellenzéki előválasztást megelőző első miniszterelnök-jelölti vita során a baloldali pártok jelöltaspiránsai egymásra licitálva hangoztatták különböző vészjósló ígéreteiket. Mindezek az ígéretetek azonban a jogállamisággal és a demokráciával teljes mértékben összeegyeztethetetlenek. Az elemzés kiemeli, hogy

egyöntetű volt a vélemény abban, hogy az ellenzéki pártok „rendszerváltásnak” nevezett alkotmánypuccs lehetőségében, nem pedig kormányváltásban gondolkodnak.

Az előválasztási kampány során nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali pártok az önkényes (szubjektív) igazságérzetüket előbbre valónak ítélik meg a fennálló alkotmányos kereteknélezért szükségesnek tartják a jogállam kiiktatását a saját „igazságuk” megvalósítása érdekében. Mindez ugyan az a logika és módszer, amelyet a bolsevik mozgalmak és kommunista pártok alkalmaztak a 20. század során szerte Európában és a világon.

A miniszterelnök-jelölti aspiránsok megerősítették azt az álláspontjukat is, hogy az alaptörvényt illegitimnek tartják, győzelmük esetén a leendő koalíciós kormány első feladata lenne az alkotmányos rend felfüggesztése, majd egy új alkotmány előkészítése és „kreatív módszerekkel” való elfogadása, amihez – a rendszerváltoztatás óta egyedülálló módon – szintén nem tartják szükségesnek a parlamenti kétharmad támogatását. Mindennek potenciális következményeivel később foglalkozik a XXI. Század Intézet elemzése.

Radikális, politikai leszámolások jöhetnek

A baloldal – egy esetleges kormányváltás után – a most regnáló hatalmat, illetve a Fidesz–KDNP prominens vezetőit felelősségre vonná, a miniszterelnök-jelöltek bevallása szerint akkor is, ha erre nincs semmiféle jogi alap. Azonban nemcsak a politikai vezetők számára helyezték kilátásba a jogellenes leszámolást, hanem a végrehajtó hatalomtól független módon működő ügyészség és bíróság vezető tisztviselőire, de még a rendőrség vezetőire is hasonló sors várhat.

Az előválasztási vitaműsor során egyre radikálisabbá váló, az „elszámoltatással” kapcsolatos kijelentések gyakorlatilag egy olyan önkényuralmi rendszer vízióját rajzolták fel, ahol az egyén számára nincs valódi jogbiztonság, ahol a hatalmom lévők a jog felett állnak, és ahol a jogkövető magatartás is megkérdőjeleződik.

Nagy Ervin szerint az utóbbi egy évben elszaporodott fenyegető nyilatkozatok, a hétvégi „vita” radikális tartalma és a fizikai atrocitás lehetőségének felvillantása arra utalnak, hogy a baloldal egy olyan – esetleges kormányváltás utáni – bosszúhadjáratra készül, ami az Európai Unióban példa nélküli lenne. Az elemző hozzáteszi írásában, hogy a baloldali pártok egyes vezetői úgy gondolják, hogy minél súlyosabb erőszakkal, minél durvább hangnemben fenyegetőznek, annál népszerűbbé válhatnak az Orbán-ellenes protestszavazók körében. A tavasz óta tartó fenyegetéssorozat ezért vált egyre radikálisabbá, a politikai alapállás szélsőségessé.

Mindezzel azonban árthatnak is maguknak, ugyanis a választópolgárok többsége (még az ő szavazóik esetében is) társadalmi békében szeretne élni. Az alkotmány- és jogellenes elképzelések kilátásba helyezésével azonban egy teljesen más jövőképnek alapoznak meg.

Nemzetközi támogatók, polgárháborús helyet

Az ellenzék felelőtlen tevékenysége miatt nem kizárt, hogy polgárháborús helyet alakulhat ki hazánkban. Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a hazai baloldal komoly külföldi támogatottságot tudhat maga mögött. A nemzetközi baloldal ugyanis szintén a magyar alkotmányos rend megbontására készül. Az Orbán-kormány bukását nemcsak a hazai, hanem az európai baloldal is egyre erőszakosabb eszközöket használva igyekszik elérni, hisz a családtámogatási és a bevándorlással kapcsolatos politikájának sikere az újjászülető európai jobboldal egyik követendő példája lehet.

A politikai erők mellett a különböző NGO-k, Soros-alapítványok, jogvédő szervezetek, a teljes hazai és nemzetközi balliberális média is az egyesült ellenzék mögött áll.

Ha egy kormányra készülő politikai közösség és annak vezetői deklarálják, hogy önmagukra nézve nem tartják kötelező érvényűnek az alkotmányos elvárásokat, illegitimnek nevezik Magyarország Alaptörvényét, akkor könnyen megkérdőjeleződik az állampolgár jogkövetési magatartása is, ami instabil társadalmi állapotokhoz vezet. Márpedig a magyarországi ellenzék félreérthetetlenül ezt deklarálta az utóbbi hónapokban.

A nemzetközi és a hazai baloldal együttműködve igyekszik olyan társadalmi felfordulást okozni, ami előidézhetné az Orbán-kormány bukását. Ám miközben a baloldal erőszakos és antidemokratikus eszközökkel igyekszik megbuktatni a kormányt, addig felelőtlen politikájuk társadalmi instabilitást okoz, ami polgárháborús helyzethez vezethet – függetlenül a 2022-es választások kimenetelétől, zárul a XXI. Század Intézet elemzése.

A XXI. Század Intézet elemzését teljes terjedelmében az alábbi linken keresztül olvashatják el.

Nyíltan készül az alkotmány elleni puccsra az ellenzék

Kiemelt képünkön a Tanácsköztársaság vörös katonái 1919-ben. Forrás: Fortepan

Iratkozzon fel hírlevelünkre