Konföderáció – törölve

Eltávolították Robert E. Lee tábornok, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnoka óriás lovasszobrát Virginia állam fővárosában, Richmondban, miután az állam kormányzója elrendelte annak végleges lebontását.

Amint arról a The Washington Times konzervatív amerikai napilap is beszámolt, a hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrot, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, helyi idő szerint szerda reggel kilenc óra körül daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról. Történt ez 131 évvel azt követően, hogy a Konföderáció – az Egyesült Államok déli tagállamai által létrehozott államszövetség – korábbi fővárosában felállították.

A szobrot szétvágták a könnyebb elszállítás érdekében, de végső sorsa még nem világos.

Várhatóan csütörtökön eltávolítják az emelvényen található emléktáblákat is, valamint kicserélik a talapzatban található időkapszulát, amelyben állítólag Lee tábornok egyik kabátgombját is megtalálták. A tiltakozó graffiti feliratokat tartalmazó emelvényt egyelőre nem bontják el. Ralph Northam, Virginia állam demokrata kormányzója még 2020 júniusában jelentette be a szobor eltávolításának tervét, tíz nappal a rendőri intézkedés George Floyd afro-amerikai férfi halálát követően.

Virginia állam legfelső bírósága múlt héten hozott ítéletet, amelyben elutasították azt a két bírósági keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték a szobor eltávolítását.

Sokan sértőnek tartották a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának emléket állító szobrot és annak elhelyezését a richmondi Emlékmű Sugárúton, annak ellenére, hogy Robert E. Lee tábornok maga nem támogatta a rabszolgatartás intézményét. Mások viszont úgy vélték, hogy a szobor eltávolítása a történelem eltörlésével lenne egyenlő.

A város területén korábban már több mint egy tucat konföderációs szobrot távolítottak el, de Virginia állam döntéshozó köztisztviselői tavaly nyárig ellenálltak a Lee tábornok lovasszobrának eltávolítását követelő hangoknak.

Ez azonban gyökeresen megváltozott a faji, etnikai és társadalmi igazságossági kérdések radikális újragondolását hirdető országos mozgalom, a Black Lives Matter (BLM, a Fekete Életek Számítanak) újbóli megerősödésekor, amelyet George Floyd 2020. május 25-i halála váltott ki. Az afroamerikai férfi rendőri őrizetbe vétel során halt meg Minneapolisban, miután Derek Chauvin fehér rendőr közel kilenc percig térdelt a nyakán az utcán. A rendőrt egy évvel és egy hónappal később, 2021. június 25-én gondatlanságból elkövetett emberölésért huszonkét és fél év börtönbüntetésre ítélték.

 

(MTI)

„Ha Floyd fehér lett volna, az elkövető rendőr bíróság elé sem állt volna”

Kiemelt képünkön munkások készülnek eltávolítani Robert E. Lee konföderációs tábornok 1890-ben felavatott köztéri bronz lovas szobrát a Virginia állambeli Richmondban 2021. szeptember 8-án. A konföderáció, becenevén Dixie az Egyesült Államok tizenegy déli állama által létrehozott, 1861 és 1865 között fennállt államszövetség volt, amely sok amerikai számára ma is a rabszolgatartó korszak jelképe. MTI/AP POOL/Steve Helber

Iratkozzon fel hírlevelünkre!