Meghívás a vasfüggöny túloldaláról

1996. szeptember 6-án szállt le a II. János Pál pápát szállító helikopter Pannonhalmán, amellyel megkezdődött a lengyel származású egyházfő második magyarországi látogatása. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a katolikus egyház feje hazánkba látogatott. A 2021. szeptember 5-én kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napján, szeptember 12-én ez változni fog, ugyanis a zárómisét Ferenc pápa fogja celebrálni. Ezzel 25 év után ismét katolikus egyházfő látogat Magyarországra.

A legelső alkalom, hogy a Magyar Királyság területére ellátogatott egy pápa, 1052-ben történt. IX. Leó ekkor Pozsonyba látogatott, ahol I. András magyar királlyal és III. Henrik német-római császárral találkozott. Ezt követően közel egy évezrednek kellett eltelnie, amíg ismét magyar földre lépett a katolikus egyház feje. 1991-ben egy korábbi meghívásnak eleget téve II. János Pál – pápaként – először érkezett Magyarországra.

Pápává választása előtt egyébként többször is járt hazánkban Karol Wojtyla krakkói érsekként a hetvenes években, de nem ő volt az egyetlen ilyen, későbbi egyházfő. Példaként lehet említeni Achille Rattit (XI. Piusz pápa) és Angelo Giuseppe Roncallit (XXIII. János pápa), illetve érdemes kiemelni az 1938-ban rendezett 34. Eucharisztikus Világkonkresszust, ahol két későbbi pápa is jelen volt Eugenio Pacelli bíboros (XII. Piusz pápa) és Giovanni Battista Montini (VI. Pál pápa) személyében.

Meghívás a vasfüggöny túloldaláról

II. János Pál pápát még 1988-ban, a szocialista diktatúra idején hívták meg Magyarországra. Az egyházfő a keleti blokk országai közül korábban csak szülőföldjén, Lengyelországban tett látogatást. A Pápai Állam egy évvel később jelentette be, hogy elfogadja a meghívást, azonban a látogatásra még további két évet kellett várni. II. János Pál 1991. augusztus 16-án érkezett hazánkba, ezzel

Magyarország történetében először érkezett katolikus egyházfő az ország területére.

A szentatya öt napot töltött hazánkban, a hívekkel először Esztergomban találkozott, ahol szabadtéri szentmisét celebrált. II. János Pál pápa ezt követően járt Máriapócson, Szombathelyen és Pécsett, majd látogatásának zárónapján, 1991. augusztus 20-án Budapesten, a Hősök terén is szabadtéri szentmisét mutatott be, valamint Debrecenben részt vett egy ökumenikus istentiszteleten.

25. évforduló

II. János Pál pápa második magyarországi látogatása 1996-ban volt. Szeptember 6-án, azaz pontosan 25 évvel ezelőtt szállt le a szentatyát szállító helikopter Pannonhalmán a község focipályáján, amivel kezdetét vette az eddigi utolsó pápalátogatás Magyarországon.

A látogatás apropója a Pannonhalmi Főapátság megalapításának ezer éves évfordulója volt. A meghívást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kezdeményezte 1995-ben, majd ugyanebben az évben Göncz Árpád akkori köztársasági elnök hivatalosan is megerősítette azt. Az egyházfő az eredeti tervek szerint 1996. júniusában érkezett volna Magyarországra, ám a látogatás időpontját végül szeptemberre halasztották.

Érkezését követően II. János Pál pápa a Pannonhalmi Bencés Főapátságban együtt ebédelt az intézményben tanuló diákokkal, illetve a bencés közösség tagjaival, majd találkozott Horn Gyula akkori miniszterelnökkel és Göncz Árpád akkori köztársasági elnökkel, illetve a Magyar Püspöki Kar tagjaival is. Éjjel szállása az apátságban volt, majd másnap, szeptember 7-én misét celebrált a Pannonhalmához közeli Győrben. Ugyanezen a napon innen tért vissza a Vatikánba, ezzel ért véget az eddigi utolsó pápalátogatás Magyarországon.

Ferenc pápa Budapesten

Mielőtt még képzeletbeli idővonalunkon elérkeznénk a jelenbe, érdemes megemlíteni Ferenc pápa 2019-es csíksomlyói látogatását, mint magyar szempontból kifejezetten releváns eseményt. A pápa által pontifikált szentmiséről a Vasarnap.hu helyszíni tudósítói riporttal készültek, melyet itt lehet elolvasni.

Végül elérkeztünk 2021-be, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, melynek helyszíne a magyar főváros. Eredetileg egy évvel korábban, 2020-ban tervezték megtartani a katolikusok legnagyobb világtalálkozóját, ám a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak a halasztása mellett dönteni. Ferenc pápa 2021. márciusában jelentette be a látogatás tényét, miután Irakban találkozott Azbej Tristan államtitkárral, aki megerősítette a korábbi, Áder János köztársasági elnöktől érkező meghívást.

Ferenc pápa miséjére 2021. szeptember 12-én kerül sor a Hősök terén, melyre már több, mint 75 ezer hívő regisztrált.

A Vasarnap.hu kiemelt figyelemmel követi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit. Számos helyszíni tudósítóval dolgozunk a rendezvényeken, illetve interjúkkal, fotóriportokkal, háttéranyagokkal igyekszünk színesíteni az eseményt.

A Vasarnap.hu 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos anyagait itt lehet megtalálni.

Ferenc pápa Magyarországra látogat

Pápalátogatás Csíksomlyón – a Vasarnap.hu helyi tudósítása

Kiemelt képünkön II. János Pál pápa megcsókolja hazánk földjét 1991. augusztus 16-án. A Ferihegyi repülőtéren ünnepélyes keretek között fogadták a Magyarországra érkezett katolikus egyházfőt. Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre