Pápalátogatás Csíksomlyón – a Vasarnap.hu helyi tudósítása

Kisebb stábbal érkeztünk e várhatóan életre szólóan emlékezetes zarándoklatra, ahonnan többször is bejelentkezünk.

8. Szombat, 13:26 – A pápa a kegytemplom szomszédságában lévő étteremben ebédel. 

A zarándokok első csoportjai már elhagyták Csíkszeredát és úton vannak hazafelé.

Minden útvonal egy nagy keresztaljaként működik, az összes fontosabb útvonalon félpályán lehet csak közlekedni, mert a másik fele jelenleg a zarándokoké.

A pápa a kegytemplom szomszédságában lévő étteremben ebédel. A város felett még mindig köröző helikopterek feltehetően az ő biztonságát szolgálják. 

***

Szombat 13:26 – Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is – mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

„…ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől”

– hangoztatta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál „közbenjárt” azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa arra szólította a híveket:

ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

A pápa a péntektől vasárnapig tartó romániai látogatása második napján a csíksomlyói hegynyeregben mutatott be latin nyelvű szentmisét mintegy 160 pap jelenlétében.

„Isten iránti örömmel és hálával vagyok jelen ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen”

– hangoztatta Ferenc pápa olasz nyelven mondott szentbeszédében, amely román és magyar nyelvű fordításban is elhangzott.

A pápa szerint a zarándokok azért mennek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek.

Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy „járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”.

Hangsúlyozta: zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól.

A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk. Arra biztatta a jelenlevőket, imádkozzanak közösen a Szűz Anyához, hogy tanítsa meg őket „összevarrni a jövőt”.

A szentmise idején az oltáron volt az ötszáz éves csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor, amelyet erre az ünnepi alkalomra szállítottak a hegynyeregbe.

A szentmise végén Ferenc pápa arany rózsát helyezett el a szobor lábánál a Szűzanya iránti tisztelet jeléül.

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor.

Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy – gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári – magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát. A mise a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (j2), mögöttük Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete (j) Ferenc pápa szentmiséje után a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

A szentmisén részt vett Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Viorica Dancila román miniszterelnök.

A pápai szentmisére több mint százezren regisztráltak, a zarándokok már a kora hajnali órákban elkezdtek gyülekezni a csíksomlyói hegynyeregben, ahol szakadó eső fogadta őket és több órán keresztül áztak a hűvös időben, egészen a mise kezdetéig. A pápa a liturgia helyszínére a romániai Dacia autógyár által külön erre az alkalomra kialakított pápamobillal érkezett, köszöntötte a zarándokokat, végighaladva a kijelölt útvonalon.

A katolikus egyházfő csíksomlyói vizitje történelminek számít, hiszen pápa most első ízben látogatott Erdélybe.

Ferenc pápa Csíksomlyóról Jászvásárra (Iasi) a moldvai, zömében román anyanyelvű katolikusokhoz utazik, ahol szombat délután fiatalokkal és családokkal találkozik.

MTI

***

7. Szombat, 12:40 – Véget ért a mise, a zarándokok most teljes rendben indulnak Csíkszereda felé

Mire vége lett a szentmisének, kisütött a Nap, felázott talajon csúszkálva, de immár napsütésben távoznak a zarándokok. rendkívül emelkedett a hangulat, a végén a mindenki tiszta szívből és teli torokból énekelte a magyar és a székely Himnuszokat.

A székelyek és minden jelenlévő számára szimbólum értékű volt, hogy elénekelhettük mindannyian a Himnuszt.

Áder János köztársasági elnök (k, integet) és felesége, Herczegh Anita (j2), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j3) és Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete (j) Ferenc pápa szentmiséje után a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

Az is nagyszerű volt, hogy a záróáldás után Jakubinyi érsek úr kimondhatta azt, hogy magyar katolikus közössége van Erdélynek.

Egyszóval véget ért a mise, a zarándokok most teljes rendben indulnak Csíkszereda felé, a szokásos csíksomlyói látvány tárul a szemek elé, ahogy a domboldalakban ereszkednek a zászlóaljak. Mindenki mosolyog, nagyon emelkedett hangulatban vagyunk mindannyian.

***

Szombat, 11:30-től – Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Ferenc pápa szentmiséjén a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

***

Szombat 11:21 – Plébániai kormányzó: a pápának fontos a római és a keleti rítusú katolikusok meglátogatása is

A szentatya, a katolikus egyház feje fontosnak tartja a római és a keleti rítusú katolikusok meglátogatását is, ezért vasárnap a Fehér megyei Balázsfalvára megy, ahol görög katolikus vértanúkat fog boldoggá avatni – mondta Monostori László plébániai kormányzó az M1 aktuális csatornán szombaton.

Emlékeztetett: az 1999-es II. János Pál pápa romániai látogatásakor rosszul esett a székelyeknek, hogy csak Bukarestbe ment el az egyházfő.

Mint mondta, ennek az volt az oka, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox többségű ország meghívta a pápát, így ez kevésbé lelkipásztori, inkább egy felekezetek közötti, ökumenikus látogatás volt.

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

Húsz év elteltével Ferenc pápa személyében újra katolikus egyházfő érkezett Romániába, és a mostani látogatásnál már a hívők kerültek a középpontba – hangsúlyozta Monostori László.

MTI

***

10:39 – Ferenc pápa megérkezett a csíksomlyói hegynyeregbe

Ferenc pápa érkezik szentmiséje helyszínére, a csíksomlyói hegynyeregbe, Erdélyben 2019. június 1-jén. – MTI/Koszticsák Szilárd

Szatmári zarándokok a pápai szentmise helyszínén a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Veres Nándor

***

6. Szombat, 10:00 – Új útvonalon, helikopterrel érkezik Ferenc pápa a helyszínre

A viszontagságos időjárás miatt változott a pápai útvonal, az eredeti terv az volt, hogy Bákóban száll le, de helyette Marosvásárhelyen tudott csak leszállni a gépe, onnan helikopterrel hozzák hamarosan Csíksomlyóra. Az imént mondták be, hogy hamarosan megérkezik. Azt kérték mindenkitől, hogy fegyelmezetten és figyelmesen kapcsolódjunk be a szentmisébe.

Az elmúlt időben bemutatták az erdélyi egyházmegyéket, azok történetét, rózsafüzért imádkoztak a zarándokok, Mária énekek hangzottak el, mindenki nagyon várja a pápát.

Hála Istennek, elállt az eső. A köd miatt idáig a hátsó szektorok még a kivetítőt sem láthatták, de most az is felszállt, úgyhogy már-már ideális időjárási viszonyok között várakozhatunk.

 

6. Szombat, 8:50 – Leszállt a köd a hegynyeregre

Telik a tér, lassan betelnek a szektorok, egyre kevesebb a hely, az eső továbbra is esik, bár talán egy kicsit enyhül az eső, de közben sajnos leszállt a köd, a látótávolság nem több negyven-ötven méternél, így elég nehezen lehet belátni a területet. Az idő javulásában csak bízni tudunk. Közben a püspökök is folyamatosan érkeznek, lassan elfoglalják a nekik kijelölt szektort. Eső, köd, leszállt felhő, látni alig lehet valamit. Azért nagyon sokan vagyunk.

***

5. Szombat, 7:30 – Szakadó esőben várják a csíksomlyói hegynyeregben a zarándokok Ferenc pápa érkezését

Csoportunk reggel négy órakor indult, most fenn vagyunk a nyeregben, a legjelentősebb magyar zarándokhelyen. A Csíkszereda környéki településeken már korán reggel lehetett látni a Csíksomlyó felé tartó zarándokok zászlait.

A buszokat csak a város széléig engedték, a rendőri biztosítás ma szemmel láthatóan sokkal nagyobb, mint tegnap volt. A város szélétől már csak gyalogosan lehetett vonulni.

A helyszínre érve újabb nagyon szigorú ellenőrzésben volt részünk, a zászlókat levetetik a rudakról, csak egy liter vizet engednek behozni, amibe a biztonsági emberek előtt bele is kellett innunk, csak rövid nyelű ernyőt engednek be, a bejáratnál komoly motozás is volt. E szigorú ellenőrzést biztonsági okokkal magyarázzák. Hogy mindent ennyire kellemetlenkedve megnéznek, erről azért előzőleg nem volt szó! Mi olyan szektorban vagyunk, hogy karnyújtásnyira állunk az oltártól, de úgy látjuk, hogy a távolabbi helyekre várakozóknak is ilyen szigorú ellenőrzésben van részük.

Zarándokok a pápai szentmise helyszínén a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

Az első csoportot fél hét körül engedték be, és hétkor megérkezett a folyamatosan szakadó eső is. Ebben a pillanatban is vigasztalanul esik.

A szentatya helyi idő szerint 11 óra 30 perctől (közép-európai idő szerint 10 óra 30 perc) tart misét és az időjárás előrejelzés szerint éppen akkorra viharos erejű szél is várható.

Úgy látjuk, a zarándokok túlnyomó többsége magyar, román szót csak elvétve hallani.

Kora reggeltől magyar nyelvű imádságok, tanúságtételek hangzanak el, most éppen a házas közösségek tesznek tanúságot, volt már a Fokoláre Mozgalomtól is felszólalás és imádság, Sajgó Szabolcs és Kiss Ferenc jezsuita atyák most imádkoznak.

Nemrégiben érkeztek meg az első hazai politikusok is, a VIP-szektorba folyamatosan érkeznek  a vendégek. Böjte Csaba is éppen most jött meg a gyerekekkel.

Zarándokok a pápai szentmise helyszínén a csíksomlyói hegynyeregben – MTI/Koszticsák Szilárd

***

4. Péntek 19:45 – Köszöntötték „az anyaországból hazaérkezőket”

Csíkszeredában felhőszakadás volt, ennek ellére a Millenniumi templom az esti misére megtelt zarándokokkal. A Magyarország legkülönbözöbb pontjairól érkező híveket „az anyaországból hazaérkezőkként” köszöntötték.

A helyiek ezek után a Milleniumi templomot zarándokházzá alakítják, megnyitják azok előtt, akiknek már nem jutott hivatalos vagy más szálláshely, így ott tudnak aludni a földön és a padokon. A mellette lévő öreg templomban pedig egész éjszaka egészen reggelig szentségimádás lesz.

A 4-es szektorba még megmaradt néhány jegy, amelyet a városban elhelyezett információs pavilonoknál lehet kérni.

***

3. Péntek 16:25 – Ismét Csíkszeredában

Csíkszeredán egyre több autót és autóbuszt látni, folyamatosan érkeznek a zarándokok. Ennek megfelelően a rendőri jelenlét is erősödött. A belvárosba alapvetően azokat a buszokat engedik csak be, amelynek a csoportjai a városon belül szállnak meg.

Mostanra sok zarándokot lehet látni kisebb-nagyobb csoportokban gyalogolni, sétálni. A tájékozódásban segíti őket a városban elhelyezett legfontosabb tudnivalókkal ellátott plakátok, brossúrák, térképek, valamint Ferenc pápáról szóló gondolatok.

19:00-kor a Makovecz templomban, illetve hivatalos nevén a Millennium templomban lesz magyar nyelvű szentmise, amelyre sok zarándokot várnak. Erre a misére érkeznek többek között Pannonhalmáról, Budapestről, Turáról és Boldogról is.

***

2. Péntek 13:30 – Az ezeréves határon

Az ezeréves határnál rengeteg magyar zarándokkal találkoztunk, jellemzően olyan csoportokkal, amelyek már tegnap-tegnap előtt megérkeztek Erdélybe.

Az ezeréves határnál megtekintettük a Rákóczi várromot, az egykori Királyi-Magyar Államvasutak őrházát és a benne helyet kapott remek kiállítást, illetve az ezzel szemben lévő hegyoldalon álló gyönyörű templomot.

A családosan autóval, buszos csoportokkal érkező zarándokok csoportjai felől, a domboldalakról többször hallhattuk felcsendülni a magyar Himnuszt, a Szózatot és a Székely Himnuszt. 

Nemzeti zászlókkal, kitűzőkkel érkeznek az autók, a csodálatos hegyek között felemelő a hangulata az egésznek, mindenki örömmel éli át a nemzeti összetartozás élményét.

***

1. Péntek 12:00 – Csíkszeredában

Egy Csíksomlyó melletti kicsiny faluban a péntek hajnali érkezés ellenére is a szokásos székely vendégszeretettel fogadták és népviseletben köszöntötték azokat a zarándokokat, akikkel stábunk is érkezett.

Jelenleg a közlekedési csomópontoknál rendőrautók állnak és járőrök irányítják a forgalmat. A városközpont felé járművel csak a helyi lakosokat engedik be. Egyébként délelőttől kezdve a város külső részein is már csak rendőri engedéllyel lehetett mozogni.

A Szereda környéki falvakban szépen gyülekeznek a zarándokok, ma még a tegnapihoz képest is sokkal több csoportot láttunk.

A város és a csíksomlyói nyereg fölött ma délelőttől kezdve három helikopter köröz folyamatosan.

Amerre elhaladtunk, minden katolikus templomon, plébánián Ferenc pápa arcképével együtt kint van egy magyar nyelvű molinó, azzal a szöveggel, hogy „Június elsején téged is várlak Csíksomlyóra!”

A helyiek hozzáállása a várható eseményekhez érdekesen ambivalens: nekünk egy kisgyerekes család úgy fogalmazott, hogy a gyerkőc miatt időjárásfüggő, hogy részt vesznek-e a pápalátogatáson. Úgy nyilatkoztak, ha az időjárás engedi, akkor eljönnek, amennyiben zordra fordul az idő, akkor nem, viszont a csíksomlyói búcsúra, ha esik, ha fúj, mindenképpen menni fognak. Úgy tűnik, számukra inkább a búcsú a kiemelt fontosságú rendezvény, már csak a hagyomány miatt is…

Most úton vagyunk az ezeréves határra, s onnan is küldünk majd egy újabb helyzetképet.

Ebben a pillanatban éppen szemerkél az eső, sajnos holnapra is esős időjárást jeleztek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre