Már 33 ezren igényelték az otthonfelújítási támogatást

Tízből kilenc ember hallott már az otthonfelújítási támogatásról, 86 százalékuk pedig az otthonfelújítási kölcsönről is. A támogatásokat a válaszadók nemcsak ismerik, hanem igénybe is veszik – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából, amely 1000 fő megkérdezésével augusztusban készült.

Az otthonfelújítási támogatást eddig közel 33 ezren igényelték, és több, mint 7500 család kérte az otthonfelújítási kölcsönt is. Az otthonfelújítási támogatással és kölcsönnel a magyar kormány otthonteremtési programja idén tovább bővült, az intézkedések nagy mértékben segítik a gyermekes családokat, emellett pedig a gazdaság újraindítására is kedvező hatást gyakorolnak.

Az otthonfelújítási támogatás olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonukat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

A KINCS megkérdezte az embereket arról, hogy hallottak-e az egyes otthonteremtési intézkedésekről, milyen otthonfelújítási terveik vannak, illetve ezekhez milyen segítséget kívánnak igénybe venni. A felmérésből kiderült, hogy az otthonfelújítási támogatásról 10-ből 9 ember, az otthonfelújítási kölcsönről pedig 86 százalékuk hallott már.

A válaszadók egyötöde (21%) nyilatkozott úgy, hogy a barátai vagy ismerősei körében idén történt lakásfelújítás, vagy a közeljövőben tervezik felújítani az otthonukat.

Közülük 14 százalék esetében már folyamatban vannak a munkálatok, 4 százalékuk pedig már be is fejezte. Az eredményekből az látszik, hogy legnagyobb arányban a 18-49 évesek és a kiskorú gyermeket nevelők újították fel az otthonukat ebben az évben, vagy terveznek munkálatokat egy éven belül.Tízből három válaszadó (31%) 1-3 millió forintot, tízből kettő pedig 3 és 6 millió forint közötti összeget költött felújításra. A gyermekes válaszadók kétszer akkora arányban (19%) költöttek 6 millió forint fölötti összeget a munkálatokra, mint a gyermektelenek (8,4%).

Akik úgy nyilatkoztak, hogy idén felújították a lakásukat, vagy ezt a közeljövőben tervezik, azok 31 százaléka vette vagy veszi majd igénybe az otthonfelújítási támogatást (maximum 3 millió forintig). További 15 százalékuk az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt (maximum 6 millió forintig) választotta, 16 százalékuk pedig a banki hitel mellett döntött.

A család támogatja a családosok otthonfelújítását. Képünk illusztráció. (Fotó: KINCS, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért)

A válaszadók harmada valamilyen családi, rokoni vagy baráti segítséget vesz vagy vett igénybe a felújításhoz.
Elsősorban a belső teret (65%) érintik a felújítási munkák, leginkább jellemző a festés, a szigetelés (64%), valamint a fürdőszoba felújítása (51%) . A megkérdezettek csaknem ötöde klímát szereltetett be, vagy tervez beszereltetni.

Minden tizedik válaszadó pedig napelemes rendszert építettet ki, vagy tervez kiépíttetni.

Összességében azt látjuk, hogy a kormány által bevezetett otthonfelújításhoz kapcsolódó intézkedések – az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsön – hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermeket nevelő magyar családok bátran belevágjanak egy felújításba. Sokan hallottak már ezekről a lehetőségekről, ismerik és igénybe is veszik őket, ami a családalapításra, vagy a további gyermekvállalási kedvre is pozitív hatással lehet.

Módszertan: A KINCS országos reprezentatív kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2021. augusztus 4-6. között.

 

Forrás: Kopp Mária Intézet

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre