Nekem a NEK… – Török Csaba esztergomi plébániai kormányzó

Vasárnap kezdődik Budepesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). „Nekem a NEK...” címmel útjára indított sorozatunk első fejezetében Török Csaba esztergomi plébániai kormányzóval, a Magyar Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referensével beszélgettünk arról: milyen üzenetet hordoz számára – és hordozhat bárki más számára – a NEK.

Török Csaba jelenléte az egyházi világeseményen természetes, már csak azért is, mert a rendezvényen – az MKPK televíziós referenseként – elsődleges feladata lesz a tévés közvetítések koordinálása és biztosítása. „Ez természetesen más rálátást ad az eseményre és kihívásokat is tartogat számomra” – mondta el a Vasárnapnak Török Csaba. Mint kiemelte, nagyon reméli, hogy a NEK a mai nemzedék számára is olyan jelentősséggel bír majd, olyan életre szóló élmény lesz, mint amilyen az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus volt elődeinknek. Hozzátette: bízik abban, hogy a kongresszus hozzájárul a mai katolikusok – mint közösségek – megerősítéséhez.

A magyar társadalom mára erőteljesen szekularizált, éppen ezért bízom abban, hogy a budapesti események, illetve azoknak nem közvetlenül egyházi tematikájú részei – koncertek, kiállítások, kulturális események – egyfajta pre-evangelizációs funkciót is betöltenek, az emberek figyelmét az egyház felé irányíthatják – jelentette ki Török Csaba. „Fontos olyan pozitív képet jelenítenünk meg az egyházról, amellyel meg tudjuk mutatni: vannak olyan értékeink, gazdagságaink, amikkel megérintünk olyanokat is, akik nem hívő keresztények” – mondta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre