Para, ahogy ez a nő hazudik

„Embertelen, hogy Orbán elvette a paralimpikonok járadékának egy részét!” – harsogja bele a világhálóba Dobrev Klára, feltéve a borzongató kérdést: „Vajon mi lehet Orbán Viktor szíve helyén?”

A kérdés persze költői – nyilvánvalóan egy Mészáros Lőrinc képmásával borított, stadion alakú brutális kő van neki a mellkasában, mi más. Ha azonban alaposabban beleolvasunk az idézett írásműbe, az is kiderül: a Facebook-poszt apropója, hogy

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány 2012-ben „lecsökkentette” a paralimpiai jutalmakat, bezzeg az ő kormányuk (így fogalmaz: „a mi kormányunk”) 2004-ben és 2008-ban ugyanannyi pénzt adott a paralimpiai helyezetteknek, mint az olimpikonoknak.

A rutinos hírfogyasztó – miután újfent kihüledezte magát azon, hogy milyen mennyiségű szégyentelen ripacskodás képes összpontosulni egyetlen házaspárban – ilyen esetben három dolognak néz utána néhány egyszerű kattintással: 1) valóban „csökkent”-e az a jutalom 2012-ben, 2) hogy is állunk aktuálisan, valamint 3) mi a helyzet más, sokkal fejlettebb és egyenlőségközpontúbb országokban. Hollandia például vagy Kanada, ilyesmik. A játék kedvéért a válaszokat előre borítékolhatjuk is.

Tehát lássunk hozzá. 2008-ban 20 millió forinttal jutalmazták az aranyérmeseket. Munkahipotézisként feltételezhetjük, hogy amennyiben a gonosz kormány 2012-ben elvette ennek egy részét, akkor abban az évben a paralimpikonok számára biztosított összeg alacsonyabb lett. Csakhogy azt látjuk, hogy 2012-ben egészen konkrétan 23 millióig terjedt a díjazás. A 23 pedig, akárhonnan nézzük, sehogy se kevesebb, mint a 20.

Két lehetőség van: a’ Orbán még a csökkenést is ellopta, hogy növekedés legyen belőle, vagy a Dobrev nem bontotta ki az igazság minden elemét.

Ha végtelenül megengedőek akarunk lenni, akkor vélelmezhetjük, hogy a politikus 2016-ra gondolt. Azon az egyetlen paralimpián valóban alacsonyabb bónuszt kaptak a helyezettek, a felkészüléshez nyújtott támogatás azonban egyidejűleg nőtt. A számok azt mutatják, hogy a példásan egyenlő jutalmak jellemezte 2008-as évben 33 parasportoló utazhatott Pekingbe, közülük pedig négyen szereztek érmet (összesen hatot), két sportágban, míg 2016-ban 43 fogyatékossággal élő honfitársunk jutott ki Rióba, akik közül 15-en állhattak fel a dobogóra, hogy átvegyenek 18 érmet, hat sportágban. Dobrev Klárával ellentétben én nem vagyok nagy szakértője a versenysportnak, de így, első ránézésre nem tűnik úgy, hogy a végeredmények az ő kormányuk politikáját igazolnák.

Az tény, hogy bár idén milliókkal emelték a paralimpikonok jutalmát, az olimpikonok még többet kaptak, ugyanakkor az is tény, hogy a Facebook-posztban az egyszeri jutalom szinonimájaként emlegetett „járadék” egy teljesen más juttatás, amelynek összege sportolók és parasportolók esetében fillérre megegyezik – halálukig havonta pontosan ugyanannyi jár nekik, senki nem vett el semmit.

Mint ahogy az se mellékes, hogy ma már a siket sportolókat is érdemben díjazzák – nem úgy, mint például 2009-ben, amikor a siketlimpia mindenféle állami támogatás nélkül felkészülő versenyzői a jutalmul kezükbe nyomott szatyorban „műanyag fésűt, két golyóstollat, egy noteszt, csavarhúzószettet és sörnyitót találtak” (ez akkoriban történt, amikor a fogyatékossággal élők szervezeteinek költségvetési támogatását is csökkentették 50–75 százalékkal igen szociálisan, de persze ki emlékszik erre). 2011-ben aztán az állam közel 500 millió forintot költött arra, hogy visszamenőlegesen kárpótolja a siket sportolókat. Ha Dobrev Klára a „mi kormányunk”-nak nevezi a 2010 előtti koalíciót, akkor érthetetlen, hogy az ő arany szívével miért nem cselekedett, és miért csak most, a Facebookon magyarázza, hogy „minden ember egyenlő”, ezért „egyformán becsüljük őket”.

S végül lássuk, mi a helyzet szerte a világban.

Németországban kizárólag a dobogós helyezést elérő paralimpikonok kapnak jutalmat (a magyarországi összeg töredékét); a szimpla helyezetteknek egy centet se adnak, mondván, jóval kisebb a mezőny, mint az olimpián (nálunk a dobogóról ippeg lecsúszó parasportoló 10,75 milliót kap a „szívtelen” Orbánéktól).

Belgiumban az olimpiai bajnoknak 50 ezer euró üti a markát, míg a paralimpiai bajnoknak csupán 15 ezer – ilyen gyalázatos országban képes élni az EP-képviselő asszony? Hollandiában a magyarországival pontosan megegyező mértékű a különbség: a paralimpiai bajnokok feleannyit kapnak, mint az olimpiai győztesek – vajon mi lehet Mark Rutte szíve helyén??? Kanadában az olimpikonokkal ellentétben a paralimpikonok egyáltalán nem részesülnek pénzjutalomban, pedig az illetékes miniszter korábban maga is sikeres paraúszó volt – őt nincs kedve Dobrev Klárának kioktatni sportfinanszírozásból?

Az idei paralimpia épp csak elkezdődött, de már elkönyvelhetünk három biztos érmet három különböző sportágban.

Csak így tovább, hajrá, magyarok – aztán hátha egyszer a stadionfób politikusok is belátják, hogy ezek a példamutató sportolóink megérdemelnének egy akadálymentes fejlesztésekkel járó budapesti paralimpiát.

 

Francesca Rivafinoli

A szerző korábbi írásai ide kattintva olvashatók.

Dobrev Klára és a rántott hús

 

Dobrev Klára szerint mi mind dékások leszünk

 

Uniós ismeretek dékás szavazóknak

Kiemelt képünkön Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 20-án. MTI/Kovács Attila

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre