A tálib vezér megérkezett Kabulba kormányt alakítani

Kabulba érkezett szombaton Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második számú vezetője, hogy a mozgalom más tagjaival és politikai vezetőkkel tárgyaljon az új afgán kormány létrehozásáról.

„Kabulban lesz (Baradar), hogy találkozzon a dzsihadista vezetőkkel és politikusokkal egy inkluzív kormány létrehozása érdekében”– mondta a francia hírügynökségnek egy magas rangú tálib tisztviselő.

Az AFP jelentése szerint az elmúlt napokban más tálib vezetőket is láttak az afgán fővárosban, köztük Halil Hakkanit, a világ egyik legkeresettebb terroristáját, akinek kézrekerítéséért az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Tálibbarát közösségi hálózatokon közzétett képek szerint Hakkani találkozott Gulbuddin Hekmatjarral (volt afgán kormányfő, az afgánközi béketárgyalások résztvevője), akit az ország egyik legkegyetlenebb haduraként tartanak számon, és aki az 1992-96-os polgárháború idején Kabult bombázta. Hekmatjár a tálibok riválisa volt, mielőtt utóbbiak 1996-ban átvették a hatalmat.

Baradar molla kedden tért vissza Katarból a dél-afganisztáni Kandahárba, a tálibok 1996 és 2001 közötti fővárosába, két nappal azután, hogy az iszalmista lázadók ismét átvették az ország irányítását.

Katarból, a tálib mozgalom politikai irodájának vezetőjeként irányította az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokat, amelyek értelmében a külföldi erők Afganisztánból való kivonásának ígéretéért cserébe béketárgyalásokba kezdtek az afgán kormánnyal, ez utóbbiak azonban nem vezettek eredményre.

A tálibok néhány órával Baradar molla afgán földre érkezése után bejelentették, hogy mostani uralmuk “más” lesz, mint az előző. Többször is azt mondták, hogy „inkluzív” kormányt akarnak alakítani, anélkül, hogy további részletekbe bocsátkoztak volna.

(MTI)

Kiemelt képünkön Baradar 2021 márciusában, a moszkvai konferenciára érkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre