Liszt Ferenc és Pilinszky Pannonhalmán

Liszt Ferenc és Dukay Barnabás zeneszerzők munkásságát, valamint Pilinszky János költészetét állítja a középpontba a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál augusztus 27. és 29. között.

A Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben Liszt Ferenctől olyan művek szólalnak meg, amelyek a klasszikus zeneszerzőt a modern, újító oldaláról ismertetik meg a közönséggel, párba állítva a Dukay Barnabás-életművel – olvasható a szervezők tájékoztatójában.

A program gerincét öt hangverseny adja. Ezek a fesztivál zenei művészeti vezetőinek, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint fiuk, Ránki Fülöp zongoraművészek közreműködésével jönnek létre. Mellettük a programban Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám lépnek fel.

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. Dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, amelynek Marno János József Attila-díjas költő lesz a vendége.

Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész Diptichon című kiállítása a Bencés Gimnázium Galériában lesz látható. A Láthatatlan spektrumok című időszaki tárlat mellett pedig egy 28 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor is része lesz a fesztiválnak.

A tájékoztató szerint az idei program követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, az „emlékezetet”. A látogatók előtt megnyílnak az ezer éves monostor azon terei is, amelyek a hétköznapokban zárva maradnak. Az érdeklődők a közös imádság mellett spirituális vezetésen is részt vehetnek – olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre