A keresztény árvákat sem kímélik

Nigéria Plateau államában fuláni dzsihadisták támadtak meg és pusztítottak el egy keresztény árvaházat, a Religious Freedom Coalition jelentése szerint.

A 147 gyermeknek otthont adó árvaházból mindenkit sikeresen kimenekítettek még mielőtt a támadás megkezdőthetett volna.

„A támadók este 7 óra tájában érkeztek, sötétedéskor. A fulánikat a nigériai hadsereg katonáitól kapott segítséget”– közölte az egyik szemtanú az Epoch Timesszal. „A fulánikat három katonai furgonon kísérte a hadsereg, már messziről lehetett őket látni, ahogy nagy számban jönnek. 

A hadsereg nem segített nekünk. Megengedték a fulániknak, hogy felégessék az otthonainkat.”

A gyermekotthon lakhatatlanná vált, a gyerekek szétszóródtak.

A Christian News Wire forrása szerint a fulánik a támadást megelőzően már felégettek a régióban 500 otthont, 5 templomot és megöltek 68 keresztényt. (…) „Bár a törvény tiltja, hogy bárki is lőfegyvert tartson Nigériában, érdekes módon a fulánik pontosan olyan fegyverekkel rendelkeznek, mint amilyeneket a hadseregben használnak.”

Nigéria ma

Az afrikai kontinensen Nigéria a legnépesebb ország. A 200 millió főt számláló társadalom keresztény része hamarosan a világ legnagyobb keresztény közösségévé duzzad. A régóta tartó fegyeres konfliktus, a véres történelem, a véres hódítások és kolonializmus következtében Nigéria kiemelten veszélyes hellyé vált a keresztények számára, mégis „a vértanúk vére a keresztények magvetése”.

Az ország lakosságának nagyjából 45-45 százalékát teszik ki a muszlimok és a keresztények. Míg az iszlámot jobbára az ország északi részében követik, addig a keresztények főként délen élnek. Az ország középső részén, ahol a két „fél” találkozik, rendszeresek a vérengzések – ezt Middle Belt Crisisnek, azaz a középső övi konfliktusnak is szokás nevezni.

A nomád és muszlim fuláni állattenyésztők és a letelepedett keresztény földművesek közt 2001 óta nem csitul a feszültség. A szélsőséges irányba régen eltolódott fuláni népcsoport tagjai napi rendszerességgel követnek el támadásokat a keresztények ellen. A mai napig ők jelentik a legnagyobb fenyegetést a nigériai keresztények számára. 

 

Ha többet szeretne megtudni a nigériai helyzetről, ide kattintva tovább olvashat.

 

Kiemelt képünk forrása: Pulse.ng

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre