Földi László titkosszolgálati szakértő a lehallgatási „botrányról”

Földi László titkosszolgálati szakértő a Magyar Nemzetben megjelent friss írásában arról értekezik, vajon mi vehet rá egy újságírót, hogy a nemzet biztonságát kockáztató írásművet alkosson, illetve mi a célja vagy indítéka az egyébiránt megfejthetetlen adatok publikálásának?

Történt ugyanis – immáron nem először – hogy HVG-s és indexes sajtómunkások fáradságot nem kímélve jártak utána annak a szerintük nagy érdeklődésre számot tartó ügynek, hogy a magyar kormány igazságügyi minisztere egy év alatt hány titkosszolgálati lehallgatást engedélyezett. A nyilvánosságra hozott számok – szakmai értelemben, az országra fenekedő ellenségeink nagyságához képest – meglehetősen szerények. De megkapták, így hát megírták – írja Földi László a Magyar Nemzet hasábjain megjelent írásában.

(…) Az nem szerepelt a minisztertől kapott anyagban, hogy kit, mikor, miért kellett ellenőrizni, hisz az ezen kérdésekre adandó válasz mindegyike minősített adat, ami államtitok. Sőt, a megismerésükre tett kísérlet üldözendő, államtitoksértésnek minősül.

Amennyiben az akciójavaslat sérti az ország érdekeit, a polgárok egyetemes jogait, vagyis a kérést szakmailag nem lehet alátámasztani, a miniszter megtagadja az engedély kiadását. Ezt követően a szolgálatoknak nincs lehetőségük az elutasítás ellen fellebbezést benyújtani – emeli ki a titkosszolgálati szakértő, megnyugtatva ezzel azokat, akik illegális lehallgatásoktól és megfigyelésektől rettegnek.

Ezt követően a szerző felteszi a kérdést: Mit kívántak publicistáink bizonyítani vagy éppen állítani a rideg számokkal? Még szerencse, hogy nem igyekeztek látványosan következtetéseket levonni, és nyíltan nem állították, hogy az Orbán-kormány operatív megfigyelésekkel próbálja elejét venni az ellenzéki erők megerősödésének. Nem állítanak és nem is magyaráznak meg semmit. Csak – indokolatlanul – piszkálják, és kétségek között hagyják a nagyérdemű olvasókat. Nemes egyszerűséggel magára hagyják az embereket a számukra értékelhetetlen adatokkal.

A publikált számok – nem meglepő módon – sem komolyabb érdeklődést, sem népharagot nem váltottak ki, vagyis látszólag nem értek el semmilyen látható konkrét célt, de spekulációra alkalmasak,

miközben már ezek nyilvánosságra hozatala is sérti az ország biztonsági érdekeit.

Földi László teljes írása a Magyar Nemzet online felületén, az alábbi linken olvasható.

Földi László: A háttérerők máig manipulálják a választópolgárokat

Kiemelt képünkön az eredeti cikk szerzője, Földi László titkosszolgálati szakértő. Forrás: Földi László

Iratkozzon fel hírlevelünkre