Pipó József misztériumjátéka apostollá tette a nagyérdeműt

Idén ötödik alkalommal élhette át a közönség Az öröm útja című zenés misztériumjáték evangéliumi üzenetét augusztus 5-én és 6-án Fertőszéplakon. A Kovács András verseit megzenésítő Pipó József zeneszerző vallomása a mostani előadást is áthatotta: „Rá kell jönnünk, hogy minden örömből fakad, még a szenvedés is.” A koronavírus-járvány előtti és utáni szituációkban ez az üzenet különösen is aktuális erővel jelenhetett meg.

Új helyszín, töretlen színvonal

Az előadás idén a felújított Széchényi-kastély udvarán megálmodott szabadtéri helyszín helyett – az előre jelzett viharok miatt – egy belső, biztonságosabb színpadon került bemutatásra. Ugyan a felújított kastély a háttérben most nem tudta kiegészíteni a díszletet pompájával és nemes ornamentikájával, ám a színpadi hátterek és a vetítés képanyaga ettől függetlenül, gondolatban könnyen elrepítette a nézőket Jézus és az apostolok korába.

A misztériumjátékok nagy titka abban fogható meg, hogy az ott elhangzó beszélgetésekben fellelhetjük saját gondolatainkat, kétségeinket, és a finálé felé közeledve a reménységet adó húsvéti örömöt.

Hatalmas szereplői stáb önkéntes áldozata

A nem kis létszámú, 70 főből álló szereplői gárda hatalmas áldozattal készült fel a grandiózus előadásra. Közülük is kiemelkednek a főszereplők. Jézus szerepét Schmuck Domonkos alakította, Mária alakját Horváthné Kiss Rita formálta meg, Péter apostolként Papp Tibor tűnt fel előttünk, Tamás apostol átváltozásainak megjelenítője Plechl Richárd volt, Mária Magdolna Mester iránti szeretetét Tischler Noémi varázsolta elénk.

A fertőszéplaki Az öröm útja című misztériumjáték egyik jelenete a feltámadt Jézus találkozását varázsolja elénk az emmauszi tanítványokkal (Fotó: MakrancosFoto)

Mi is a darab szereplői lettünk

Alakításuk során a néző már-már úgy érezte, hogy ténylegesen Jézust, Máriát vagy éppenséggel Róma első püspökét látja maga előtt. Érzi a gondolataikat, átéli hitüket és a mennyei Atyába vetett bizalmukat. Más pillanatokban esetleges fájdalmukat, szenvedésüket, bizonytalanságukat.

A majdnem másfél órás, egy felvonásos előadás során a közönség együtt örülhetett az apostolokkal, amikor újra találkozhattak Jézussal. Ebben a tanítványi közösségben várhatták a Szentlelket, és mondhattak igent a ma is érvényes keresztényi küldetésre: „Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet!”

 

 

Az öröm a szenvedést is átragyogja – misztériumjáték Fertőszéplakon

Krisztus örömének továbbadóivá kell válnunk – Pipó József a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: Nagy Lajosné Katalin/MakrancosFoto

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre