Regisztráljon mielőbb, hogy az elsők között láthassa a Szent István-termet

Két hét múlva, augusztus 20-án nyitja meg kapuit az újjászületett Szent István-terem, egyúttal látogatható lesz az a kiállítás is, amely az eredeti formájában újraalkotott történelmi teremhez kapcsolódik. A tárlat nemcsak azt mutatja be, miképpen jött létre a magyar iparművészet korabeli csúcsteljesítménye, de betekintést nyújt Szent István király ma is aktuális örökségébe és annak kortárs művészeti értelmezésébe. A kiállításon nemzetközi szempontból is jelentős, izgalmas munkák lesznek láthatók. Az érdeklődők az első napokban ingyenesen látogathatják a termet és a kiállítást, az előregisztráció augusztus 6-tól érhető el a Szentistvánterem.hu oldalon.

A teljes történeti hűséggel rekonstruált Szent István-teremhez egy különleges kiállításon keresztül vezet az út. A Budavári Palota déli összekötő szárnyának első emeletén található teremsor bevezetést nyújt a látogató számára, amíg a terembe ér.

Szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos festménye, amelynek létezéséről a művészettörténet ugyan tudott, de kiállításon mostanáig nem volt látható.

Az 1936-ban született alkotás azt jeleníti meg, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának. A festmény eredetileg a budapesti városmajori templom freskóterveként készült, és 1938-ban a Műcsarnok Szent István-kiállításán kiemelt első díjat kapott.

Szent István-terem, Zsolnay kandalló. Szent István-mellszobor (Forrás: Várkapitányság)

Festmény, grafika, szobrászati plasztika, installáció és kisfilm mellett Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermáját is láthatjuk, melynek különleges talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette.

A világ egyik legnagyobb hermáját megalkotása óta a zágrábi egyházmegye székesegyházában őrzik, Budapesten most először csodálhatjuk meg.

Havadtőy Sámuel képzőművész kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul. Az alkotás része egy kisfilm is, amelyben a magyar kulturális élet ikonjai szintén a mű tíz fejezetéből mondanak el egy-egy hozzájuk közel álló mondatot. Barabási Albert-László, Berecz András, Bodrogi Gyula, Böjte Csaba, Egerszegi Krisztina, Havadtőy Sámuel, Miklósa Erika, Péreli Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa és Vásáry Tamás tolmácsolásában az Intelmek mondatai kifejezetten aktuálisnak hatnak.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az augusztus 20-án nyíló történelmi terem és kiállítás az első napokban ingyenesen látogatható, naponta délelőtt 10 órától, negyedóránként indulnak a rövidített csoportos tárlatvezetések. A meghirdetett időpontokra a Szentistvánterem.hu oldalon lehet előzetesen regisztrálni. Foglalás nélkül is várják a látogatókat, akik érkezési sorrend alapján a helyszínen is becsatlakozhatnak a soron következő turnusba, korlátozott létszámban.

 

Forrás: Várkapitányság

 

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Befejezés előtt áll a lélegzetelállító Szent István terem

A Budavári Palota újjászületik – képgalériával!

Kiemelt képünk forrása Várkapitányság

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!