A Budavári Palota újjászületik – képgalériával!

2021 májusától új kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyedben a 19-20. század fordulóján történt és a Nemzeti Hauszmann Programban ma zajló nagyívű fejlesztéseket.

Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével tárul fel a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét.

A fénykor mellett megismerhetők a világháborús pusztítások, a kommunisták tudatos rombolásai, illetve a Budavári Palotanegyed mostani újjászületése is.

Hauszmann-sztori folytatódik (Forrás: Várkapitányság)

A tárlatot a sajtó munkatársai 2021. június 3-án exkluzív sajtóbejárás keretében tekinthették meg Sikota Krisztina vezérigazgató-helyettes, a Várkapitányság turisztikai és kulturális divíziójának vezetője, valamint Kőrösi Gábor kommunikációs és marketing igazgató kíséretében, Kiss Henrietta tárlatvezető kalauzolásával.

A kiállítás három teremben mutatja be a Budavári Palotanegyed történelmi kontextusba ágyazott újjászületését. Az első teremben egy rövidfilm nyújt bepillantást a múlt és a jelen építkezéseibe Gáspár Tibor és Fesztbaum Béla színművészek segítségével. Ezután következik Hauszmann rekonstruált dolgozószobája, amelyet az egykor a Döbrentei utca 10. szám alatt található palotájában lévő eredeti mintájára készítettek el, a legendás építész használati tárgyaival, korhű relikviákkal.

A képre kattintva galéria nyílik!

Végül a fejlesztések termében archív fotók, filmrészletek, tervrajzok, interaktív animációk és látványtervek segítségével ismerhető meg a Budavári Palotanegyed századfordulós fénykora, majd a második világháborúban és a kommunista kultúrpolitika döntései nyomán megsemmisült értékek, illetve a Nemzeti Hauszmann Program keretében 2019 óta megvalósult,

jelenleg zajló és 2026-ig megvalósuló helyreállítások, köztük megújuló épületek, várfalak, történelmi kertek, rekonstruált műemlékek, díszkutak.

Az eseményen Bottyán István ügyvezető mutatta be a Nemzeti Hauszmann Program során már elkészült Főőrség épületében megnyitott kávézót. A 2020-ban újjászületett épületben működő Royal Guard Cafe olyan minőségi vendéglátással várja vendégeit, amely korábban nem volt elérhető a Budavári Palotanegyedben. A mai igényeket szolgáló berendezés kialakításánál figyelembe vették a történelmi hagyományokat is: az épület egykor a királyi testőrség és a palotát védő Főőrség hivatala volt, ami visszaköszön a belső terekben, és a magyar testőrség 260 éves történetét bemutató kiállításban is.

A történelmi városrészben augusztus 20-ától lesz látogatható a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi tere, a Szent István-terem.

A díszes helyiség a Palota fénykorának iparművészeti csúcsteljesítménye volt, de a második világháborúban megsemmisült. Pécstől Pápáig hét szakma képviselői, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozott a rekonstrukción, amelynek eredményét augusztus 20-ától csodálhatjuk meg, ráadásul az első napokban ingyenesen.

 

Forrás: Várkapitányság

 

Befejezés előtt áll a lélegzetelállító Szent István terem

Újabb szenzációs lelet a Budai Várban

Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed

Kiemelt képünk forrása Várkapitányság

Iratkozzon fel hírlevelünkre!