Összeesküvés? Ugyan, csak sorra lesznek öngyilkosok a Capitoliumot védő rendőrök

Jó lenne végre megtudni, hogy mi történt a Capitoliumnál, de szemtanúk nélkül nincs rá esély. Vagy ez a cél?

Rejtélyes módon egyre több olyan rendőr lesz öngyilkos az USA-ban, aki jelen volt a Capitolium ostromakor. És ha van olyan esemény a legújabb kori Amerika történelmében, amely megosztja az embereket, akkor az az a nap, amelyen valóban erőszakosan akartak belépni az amerikai törvényhozás épületébe. Azt önmagában senki sem tagadja, hogy ami végül történt, az botrányos. Ilyen szituációk nem alakulhatnak ki, mert magyarázhatatlanok. Persze, időnként lehet próbálkozni polgárháború kirobbantásával, de az álmoskönyvek szerint nem ez a legjobb út egy nemzet fejlődéséhez. Arról azonban már élénkebb a vita, hogy ki tehetett az incidensről. A baloldal állítja, hogy természetesen Donald Trump elnök tüzelte fel híveit. Ezzel szemben csak a valóság áll, ugyanis Trump végig hangsúlyozta, hogy gyújtó hangú beszédeket és vitákat lehet tartani, de az nem torkollhat semmilyen erőszakos cselekedetbe sem. 

A Twitter éppenséggel akkor tiltotta le Trump csatornáját, amikor kiírta az első posztját arról, hogy minden rendbontó menjen haza. Érdekes, ugye?

Donald Trump 2016-ban (Forrás Wikipédia.hu)

Aztán arról is eltérnek a vélekedések, hogy kinek jött ez a hacacáré jól. Szerintem nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a baloldalnak. Azt persze nem jelenthetjük ki, hogy balos provokátorok tüzelték a tömeget és vitték a prímet – pontosítok, én állítom, hogy így történt, elég csak fotó-összeállításokat megnézni arról, hogy korábbi BLM-es agitátorok hirtelenjében feltűntek a trumpista tömegben is. Biztosan nem a jobboldal. Ha jóhiszeműek akarunk lenni, akkor is minimum azt kell állítanunk, hogy a baloldal ölébe hullott a semmiből egy tematizálható, számukra rendkívül hálás téma, amely hallatán a jobboldal csak visszavonulót fújhat. Mi érdeke lett volna ebben a republikánusoknak?

Cui prodest?

Látványosan kinéző futóbolondok csatasorba állítása az ellenérdekelt félt szolgálja. Lehet ezen is vitatkozni, de nem nagyon érdemes. Ráadásul még Trumpot is látványosan sikerült ezzel „elkapni”, hiszen a korábbi, harcos és lelkes retorikát egy pillanat alatt felváltottal a méla belenyugvás. Egy áprilisi cikkünkben pedig azt is megmutattuk, hazug propaganda volt – amelyet szolgaian átvett a magyar heccsajtó is –, miszerint a tömeg meggyilkolt egy rendőrt a Capitoliumnál. Ilyen egészen egyszerűen nem történt. Ott, helyben, egyetlen ember halt meg: Ashli Babbit, akit célzottan, egy lövéssel agyonlőttek.

Azóta sem tudjuk, kicsoda.

Ami viszont egészen friss hír – visszakanyarodva az eredeti felvetéshez –, hogy már négyen is öngyilkosok lettek azok közül a rendőrök közül, akik szolgálatot teljesítettek a helyszínen. A progresszív látlelet erről az egészről természetesen az, hogy az ott átélt traumákat nem bírták feldolgozni. Én készséggel elhiszem, hogy ilyennel nagyon rossz szembesülni, de könyörgöm, egyenruhásokról beszélünk. Olyan közösségről, amelyet arra kell felkészíteni – tagjai maguk is vállalják ezt az egyenruha felvételével –, hogy nagyon súlyos szituációkba is kerülhet. 

Azonban kimondottan érdekesnek találom, hogy pont azok követnek el öngyilkosságot, akik végig szemtanúi voltak annak, mi is történik a Capitolium falai között. Akik talán arról is be tudtak volna számolni, hogy mennyiben és hogyan irányították baloldali, hivatásos anarchisták a folyamatokat. Az ilyen tanúk minden felforgató mozgalom számára problémát jelentenek.

Így is, úgy is szörnyű tragédiák ezek. De sokkal jobb lenne tisztában lenni a tényekkel, demokrata hazugságok nélkül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre