A szülők akarata ellenére kapcsolnák le kétéves lányukat a gépről az orvosok

A kétéves kislány szülei a legfelsőbb bíróság döntésének megváltoztatására várnak az ügyben: az ugyanis jóváhagyta, hogy – a szülők akarata ellenére – az orvosok az életfenntartó kezelésekről palliatív kezelésre álljanak át.

Az Alta Fixlert születése óta kezelő manchesteri egyetemi klinika a legfelsőbb bírósághoz fordult, miután a szülők nem értettek egyet azzal az orvosi szakvéleménnyel, mely szerint a gyermek állapota kilátástalan, és ezért az egyébként meglehetősen költséges kezelésről átálljanak a palliatív ellátásra. Ennek célja már nem a gyógyítás, életben tartás, hanem az elmúlás körüli fájdalmak enyhítése.

A fellebbviteli bíróság július 9-én helybenhagyta a legfelsőbb bíróság döntését – így az orvosok megszüntethetik Alta Fixler életfenntartó kezelését. A kislány születésekor súlyos agyi sérüléseket szenvedett.

Az ügy – mivel az édesapa izraeli–amerikai kettős állampolgár – hatalmas nemzetközi visszhangot vert – közölte a CNA. Több izraeli és amerikai kórház is felajánlotta, hogy átvállalják a kislány kezelését.

Alta Fixler szülei haszid zsidók, akik 2014-ben költöztek Angliába. Lányuk 2018 decemberében korán született, neonatális hipoxémiás-ischémiás agyi sejtdiszfunkcióval.

Az orvosok közölték: nincs esély arra, hogy Alta felépüljön, jelenleg pedig állandó fájdalmakkal él. A szülők kétségbe vonták, hogy a gyermekük fájdalmak közt lenne, és kiemelték: a haszid zsidók számára az élet szentsége az egyik legalapvetőbb érték.

A legfelsőbb bíróság május 28-i ítélete szerint „nem állt Alta érdekében az életfenntartó kezelések folytatása”. A fellebbviteli bíróság elutasította a szülők fellebbezését, közölvén: a legfelsőbb bíra „a gyermek mindenek felett álló érdekének megfelelő vizsgálatát alkalmazta”.

Az amerikaiak számára presztízskérdés

Chuck Schumer, New York demokrata szenátora közölte az angliai nagykövettel, hogy „minden olyan egészségügyi döntést, amely ellenkezik a család akaratával, fel kell függeszteni”, míg el nem tudják intézni a kislány állampolgársági papírjait és a kezelésre való beutazása gond nélkül megtörténhet.

Tíz republikánus szenátor is felszólalt az ügyben: „Felháborító, hogy a brit kormány kisajátítja a szülők szerepét, és figyelmen kívül hagyja a család őszinte vallási ellenvetéseit”– fogalmaztak, és sürgették Joe Biden elnököt, hogy vesse fel a kérdést Boris Johnson brit miniszterelnöknek.

Az angol külügyminiszer azonban kiemelte: a bíróságok a kormánytól függetlenül hozzák meg a döntéseiket, így aligha van beleszólásuk az ügybe.

A józan hang

Patrick Pullicino atya, aki 2019-es pappá szentelése előtt neurológusként dolgozott Angliában a CNA-nek nyilatkozva elmondta, hogy az esetet szakmailag nem tudja kommentálni, hiszen ő nem gyerekorvos. 

Azt viszont elmondta, hogy véleménye szerint a bíróságok által használt, a gyermek „mindenek felett álló érdekének” fogalma számára nem tűnik másnak, mint az azt használók szubjektív nézeteinek közvetítése a fogyatékkal élő személyek életének értékéről.

„Olyan jogszabályokat kell szorgalmaznunk, amelyek lehetővé teszik a páciensek vagy a legközelebbi hozzátartozóik számára azt, hogy átszállítsák őket egy másik kórházba, vagy akár egy másik országba, amennyiben ott akarnak és tudnak is életmentő kezelést nyújtani, függetlenül attól, hogy egy harmadik fél miként vélekedik a »mindenek felett álló érdekekről«” – közölte Pullicino atya. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre