Anekdotákkal emlékezünk X. Piusz pápa megválasztására

X. Piusz pápa az egyház történetének egyik legkiemelkedőbb alakja. Egyszerűségével, alázatosságával, valamint kérlelhetetlen hithűségével munkálkodott, hogy a modern világ tévedéseitől – amelyek az egyházba is beférkőztek és még ma is jelen vannak – megóvja a világot. Hosszú méltatás helyett – hiszen röviden méltatni nem lehet a tevékeny és szentéletű egyházfőt – rövid, kedves és frappáns anekdotákkal emlékezünk meg az 1903. augusztus 4-én megválasztott pápáról.

Rengeteg legenda és történet kering Giuseppe Sartóról – a későbbi X. Piusz pápáról – mind káplán, plébános és püspök korából, valamint pápai működéséről. Azonban az évforduló apropóján azokból az anekdotákból szemezgetünk, amelyek a megválasztásához kötődnek.

Egy korabeli magyar újságírók által terjesztett legenda alapján, az akkor még velencei pátriárka éppen egy magyar szerencsejátékossal, Gály Lajossal sakkozott, mikor Rómába hívatták konklávéra. A partit félbeszakították annak reményében, hogy majd a konklávé után befejezik, de az sohasem történt meg, mivel pápaként Rómában kellett maradnia. Hogy mennyire nem számított megválasztására, azt jól példázza az, hogy Velencében eleve retúr vonatjegyet vásárolt, hogy a konklávé után minél hamarabb visszatérhessen.

Azonban nemcsak nem számított a megválasztására, hanem nem is akarta azt. Ennek oka mély alázatossága volt, ugyanis nem érezte magát alkalmasnak a pápaságra. A konklávé előtt egy a pátriárkával ugyancsak jó barátságban lévő személy azt az óhaját fejezte ki, hogy a Szentlélek súgja meg a bíborosoknak, szavazzanak Sarto bíborosra.

„Hm – mosolygott a kedves arcú ősz főpap. – Önnek igen rossz véleménye van a Szentlélekről!”

Hasonló történet, amikor a konklávén egy francia bíboros szólította meg. Sarto bíboros egyből közölte, hogy ő az anyanyelvén kívül nem nagyon beszél más nyelvet. A francia bíboros rögtön közölte is vele: „Egy bíborosnak, aki nem tud franciául, annak semmi esélye, hogy pápává válasszák”. „Hála Istennek” – vágta rá Satro bíboros.

Azonban a Szentlélek mégis kiválasztotta Sarto bíborost, hogy Krisztus földi helytartója legyen. És milyen jól is járt vele a katolikus világ!

X. Piusz konzervatív reformpápasága és választott pápai jelmondata vezessen minket a küzdelemben:

„Mindent megújítani Krisztusban!”

XII. Piusz pápa 1951. június 3-án nyilvánította boldoggá X. Piuszt, majd 1954. május 29-én a szentek sorába iktatta. Romlatlan teste a Szent Péter-bazilikában, az első bal oldali mellékkápolnában nyugszik.

Chvála Márton

Kiemelt kép forrása: keptar.oszk.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre