Forradalmasíthatják az EU-t célzó bevándorlás ellenőrizhetőségét

Jövő év végére működésbe léphet az európai uniós utasregisztrációs rendszer (ETIAS), amelynek keretében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok a közösség területére.

A brüsszeli testület szóvivője szerint fontos lépés a végső üzembe helyezésig, hogy kedden léptek hatályba azok a szabályok, amelyek lehetővé teszik az adatcserét az ETIAS és más információs rendszerek között.

Az ETIAS bevezetését követően a schengeni térségbe utazó, vízummentességet élvező nem EU-s állampolgároknak regisztrálniuk kell majd, s utazás előtt engedélyt kell szerezniük. A rendszer összeveti az utazók adatait az európai uniós belbiztonsági, határ- és migrációs információs rendszerekben tároltakkal, elősegítve a biztonságra vagy a közegészségre kockázatot jelentő személyek azonosítását és kiszűrését, valamint a migrációs szabályok betartását.

A kérelmek elbírálása a 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes lesz, mindenki másnak hét euróba fog kerülni, a kiadott engedély pedig három évig vagy az úti okmány lejártáig lesz érvényes.

Az utasregisztráció nem fog új vízumkötelezettséget bevezetni a vízummentes országok állampolgárai számára. A vízummentességet élvező nem uniós állampolgároknak mindössze ki kell tölteniük az online beutazási kérelmet, amely az esetek túlnyomó többségében, várhatóan több mint 95 százalékában automatikus jóváhagyást eredményez.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre