Jézus-zene: dokumentumfilm érkezik a keresztény könnyűzenéről

A műfaj legismertebb előadói vallanak a keresztény könnyűzene keletkezéséről és erejéről.

Leghamarabb ősszel láthatjuk azt a filmet, amelyben a nemzetközileg legismertebb keresztény könnyűzenei előadók vallanak a „Jézus-zene” erejéről és betöltendő küldetéséről. Az I can only imagine című film alkotói most egy igazán nagy projektre vállalkoztak azzal, hogy megszólaltatva a zenei stílus elkötelezett sztárjait, feltárják a hazánkban szinte ugyanabban az időben megszülető zenei mozgalom születésének körülményeit. A grandiózus mozifilm léte önmagában üzenetértékű: a világ legtávolabbi, egymásról nem tudó részeiben egyaránt mutatkozott az igény, hogy a kor embere a saját nyelvén és zenei eszközeivel dicsérje Istent.

A „Jézus-zene” történetét bemutató film előzetese szerint minden a kaliforniai kis Kálvária-kápolnában kezdődött el. Természetesen tudjuk, hogy mennyi előzetes esemény kellett ahhoz, hogy ezt kijelenthessük. Nem baj azonban, ha nem felejtjük el a műfaj születése körüli, nagy jelentéssel bíró eseményeket. Azt azonban bizonyossággal kijelenthetjük, hogy ami annak idején Costa Mesa-ban szerényen és alázatosan útjára indult, mára hatalmas, több milliárd dolláros mozgalommá, iparággá nőtte ki magát szerte a világon. 

A Lionsgate október 1-én mutatja be a mozikban a több mint huszonöt művész történetét elbeszélő alkotást. A dokumentumfilm készítői nem első alkalommal nyúlnak a keresztény könnyűzene tematikájához. Az I can only imagine és az I still believe csodálatos önélatrajzi produkciók után most egy igazán nagy merítést láthatunk a műfaj világából olyan előadók megszólaltatásával, mint Amy Grant, Michael W. Smith, TobyMac, Michael Tait, dc Talk, Kirk Franklin, Chris Tomlin, John L. Cooper, CeCe Winans, Steven Curtis Chapman, Lauren Daigle, a KING & COUNTRY és még sokan mások.

Szerelem, elvesztés és hit – újabb grandiózus film érkezik a keresztény könnyűzene világából

„Számos keresztény dicséretet csukott szemmel, csak az Úrnak dalolunk. Én mindig szélesre tárt szemekkel akartam előadni, hogy egymásnak énekeljünk” – nyilatkozza Amy Grant a film előzetesében, aki szerint az új zene fejlődésével új szempontok is fontossá váltak. „A hatvanas évekpolgári zavargásaira szeretettel megfogalmazott választ tudott adni ez a műfaj” – véli Kirk Franklin, ám az előadó szerint az egyházon belül az új zenei hang elfogadása számos drámai szituációt idézett elő.

A Jézus-zene történetét körbejáró filmben a megszólalók egyöntetűen kijelentik, hogy ez a zene megváltoztatta az életüket. Az istendicséret teljesen a mindennapjaik részévé vált, és a zenében maradéktalanul önmagukat fejezték ki. 

 

 

 

A keresztény pop királynője

Lauren Daigle a menny felé csábít füstösen édes hangjával