Kultúrmarxista szótár – a legelborultabb szexuális orientációk (2.)

Július van, ami egy dolgot jelent (legalábbis sokan szeretnék, hogy ezt az egyet jelentse): itt van a Pride hónapja, és az azt lezáró Budapest Pride-fesztivál, avagy a homoszexuálisok és egyéb LMBTQ-emberek felvonulása a főváros közterületein. Ezen esemény alkalmából korábban megkezdett sorozatunkat folytatva elérkezettnek láttuk az időt, hogy tovább barangoljunk a kultúrmarxisták szóhasználatának szövevényes útvesztőjében.

Mint ahogyan az már a címből kiderült, ezúttal a legelborultabb szexuális orientációkat fogjuk bemutatni kedves olvasóinknak – a félreértések elkerülése végett mindössze edukációs céllal. Felmerülhet a kérdés, hogy mit akarunk ezen bemutatni, amikor a napnál is világosabb, hogy maximum négy darab szexuális orientáció létezhet. Feltételezve, hogy két biológiai nem létezik, az opciók valóban limitáltak: valaki vagy az ellenkező nemhez (heteroszexuális) vonzódik, vagy a saját neméhez (homoszexuális), vagy mindkettőhöz (biszexuális), vagy egyikhez sem (aszexuális). Ha a helyzet ennyire egyszerű lenne, itt véget is érhetne a cikk, a szerzője pedig tovább is léphetne következő anyagára, ám sem ő, sem az olvasók nem ilyen szerencsések.

Először is fontos leszögezni, hogy „tudományosan” két külön fogalom a szexuális orientáció – avagy, hogy ki ki(k)hez vonzódik – és a nemi identitás, avagy a gender. Ezen cikk az előbbivel foglalkozik, és céljául azt tűzte ki, hogy az olvasók megismerhessék, mi rejtőzik a fentebb már említett négy (és logikusan belátva az összes) szexuális orientáción túl.

Öveket becsatolni, a Progressziójárat felszállásra kész!

Autoromantikus és autoszexuális

Nem, nem a személygépjárművekhez való vonzódást jelenti ez a kifejezés, arra van külön szó, és ha minden igaz, a parafíliák között tartják számon (még). Az autoromantikus egy romantikus irányultság (mert ilyen is van külön, nem csak szexuális irányultságok), amely olyan személyt ír le, aki romantikusan önmagához vonzódik. Azok, akik autoromatikusnak vallják magukat, gyakran számolnak be arról, hogy az önmagukkal való kapcsolatukat romantikusnak élik meg – írja a szakirodalom. Ehhez hasonló az autoszexualitás, a különbség abban áll, hogy ők nem romantikusan, hanem szexuálisan vonzódnak saját magukhoz. Talán a szélsőségesen egoista egy találóbb kifejezés lenne ezen két identitásra, de nem vagyunk mi akkora LMBTQ-szakértők, hogy ezt meghatározzuk.

New York, 2017. június 26.
Egy fiatal résztvevő a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) közösségét jelképező, szivárványszínű zászlót lenget a New Yorkban évente megrendezett melegfelvonuláson 2017. június 25-én (MTI/EPA/Porter Binks)

Fluid

Ez a kifejezés arra utal, hogy a szexualitás, a szexuális vonzalom és a szexuális viselkedés idővel változhat és függhet a helyzettől. Olyan személyekre használják, akik különböző helyzetekben vagy életük során változást tapasztalnak a szexualitásukban, szexuális vonzalmukban vagy szexuális viselkedésükben. Ha valaki genderfluid, akkor nem a szexualitását változtatja, hanem a nemét – ha jobb lábbal kel fel, akkor férfi / a férfiakhoz vonzódik, ha viszont bal lábbal, akkor nő / a nőkhöz vonzódik. Azok a fránya reggelek, sok minden dől el olyankor.

Pánszexuális

Olyan személyeket jelöl a kifejezés, akik szexuális, romantikus vagy érzelmi vonzalmat érezhetnek bármely személy iránt, függetlenül annak nemétől, társadalmi nemétől (genderétől) vagy szexualitásától. Becsapós lehet, mert az egyszerű „elmaradott” felkiálthat, hogy hé, de hiszen ez a biszexuális! De nem, fontos különbség, hogy a biszexuálisok nem vonzódnak nem bináris személyekhez (csupán férfiakhoz és nőkhöz), míg a pánszexuálisoknak ez nem okoz kihívást, ők ugyanis a lélekbe szerelmesek, a lélekhez vonzódnak. Itt kell megjegyeznem, hogy érdekes, hogy a többségében ateista és vallástagadó LMBTQ-közösség lélekről beszél – ugyanígy a transzneműeknél is azt állítják, hogy az adott személy lelke rossz testbe született. Most akkor létezik lélek, vagy sem? El kéne dönteni, máskülönben kénytelen vagyok némi zavart érezni az erőben…

Semi-biszexuális

Ha már a pánszexualitás-biszexualitás közti különbséget kiveséztük, érdemes szót ejteni a semi-biszexuálisokról, avagy a fél biszexuálisokról is. Ők olyan biszexuális személyek, akik csak az egyik nemhez vonzódnak – avagy vagy férfiakhoz, vagy nőkhöz. Nem kell magas intelligenciahányadossal rendelkezni ahhoz, hogy belássuk: egy semi-biszexuális az vagy heteroszexuális, vagy homoszexuális. De aki az értelemnek akár csak egy apró kis szikráját kutatja a szexuális orientációk labirintusában, az nagyon rossz helyen keresgél.

Még Pride-zászlóval is rendelkezik a semi-biszexuális közösség

 

Omniszexuális és poliszexuális

Az omniszexuális irányultság olyan személyeket jelöl, akik szinte minden nem bináris nem/gender irányába képesek szexuális vonzalmat érezni, néhány kivétellel. Poliszexuálisok pedig azok, akik kettőnél több nem/gender iránt éreznek szexuális vonzalmat, de nem túl sokhoz. Hogyan is van mindez a több, mint kettő nemmel/genderrel? Röviden annyit érdemes tudni, hogy a bináris (vagy nevezhetjük normálisnak is) nemfelfogás szerint két nem létezik: a férfi és a női. Ezzel szemben a nem bináris (non-binary) nemfelfogás szerint számtalan gender létezik. Az ezen bekezdésben taglalt identitások, és a pánszexualitás ebből az n+1 darab nem bináris gender közül válogat. Életük már csak azért sem lehet egyszerű, mert amint megjelenik egy új társadalmi nem, el kell dönteniük, hogy vonzódnak hozzá, avagy sem.

Skolioszexuális

Olyan szexuális irányultság, amely olyan személyeket ír le, akik szexuálisan vonzódnak a nem ciszgender (avagy akik vagy férfinak, vagy nőnek vallják magukat) emberekhez, tehát a nem bináris, genderqueer vagy transz személyek iránt éreznek szexuális vonzalmat. Felsorolásunkban elérkeztünk arra a szintre, ahol már hajlamosak lehetünk azt mondani, hogy ehhez képest még a homoszexuálisok is teljesen normálisak – hiszen ők legalább valóban létező nemű emberekhez vonzódnak.

Szapioszexuális

Olyan személyek leírására használt szó, akik nem a nemi hovatartozás, hanem az intelligencia alapján éreznek vonzalmat. Nyilvánvalóan minden ember más és más szempontok alapján választ párt. Különbözőek vagyunk, vannak, akik számára a külsőségek az elsődlegesek, mások inkább a belsőt nézik elsősorban. Tagadhatatlan, hogy utóbbi csoport tagjai közül sokan vannak, akik számára fontos, hogy párjuk intelligens legyen. Sőt, a magas intelligenciahányadossal rendelkező személyek körében kifejezetten gyakori, hogy hozzájuk hasonlóan értelmes párt választanak. Ez egyébként teljesen természetes, hiszen, ha túl nagyok a különbségek a két fél között, akkor azok áthidalhatatlanok lesznek például az egymással való kommunikáció során. Közös témák híján pedig eleve halálra van ítélve a kapcsolat.

A kérdés mindössze annyi, hogy miért tesznek úgy, mintha mindez egy „szexuális orientáció” lenne?

Demiszexuális

Ezt a kifejezést olyan emberekre használják, akik csak mély érzelmi kötődés meglétekor tudnak szexuális vonzalmat érezni. Ez a szapioszexualitáshoz hasonlóan olyan tulajdonságot takar, ami számos személyre igaz. Sokan vannak, akik nem képesek szexuális kapcsolatot létesíteni érzelmi kötődés hiányában. A kérdés itt is ugyan az, mint az előző pontnál: miért generálnak már tényleg mindennek egy szexuális identitást?

Cikksorozatunk első részében még csupán a felszínt kapargattuk a diskurzusból való kirekesztés szakszavaival, ezúttal viszont a mély vízbe ugrottunk. Talán a mélyen tisztelt olvasóink számára elég is volt ennyi (talán még sok is?) az LMBTQ+ identitások világából. Ha a fentebb bemutatott orientációkat soknak tartják, esetleg azt gondolják, hogy már tényleg mindent láttak, el kell, hogy keserítsük Önöket. Ezen válogatás ugyanis csupán egy nagyon apró szelete volt az LMBTQ-ideológiának és „tudománynak”. Bár igyekeztünk nem a legismertebb szexuális orientációk közül válogatni, a fentiek még mindig az ismertebbek közé tartoztak. Aki jobban el szeretne merülni a témában és ért angolul, annak az LMBTQ-közösség Wikia-oldala lehet a megoldás, de már magyar nyelven is számtalan cikk és weboldal foglalkozik a témával.

Amennyiben viszont kedves olvasóink nem szeretnék tovább bővíteni tudásukat LMBTQ-témában, azt is megértjük.

Kultúrmarxista szótár – avagy a diskurzusból való kirekesztés szakszavai (1.)

Kiemelt képünkön az LMBTQ-tüntetés a Sándor-palota előtt 2021. június 16-án. Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre