Egy szent képével „díszítették” az óvszerek csomagolását, és Strasbourg szerint ez teljesen rendben van

A vallásgyalázás a szólásszabadság része az EJEB szerint

A grúz (georgiai) főváros, Tbiliszi városi bírósága, majd később a fellebbviteli bíróság is 500 grúz larira, azaz körülbelül 50 ezer forintra büntetett egy helyi óvszergyártó vállalatot három éve, mert az egy vallási témájú csomagolású „óvszer-sorozatot” dobott piacra. A gyártónak az összeg kifizetése (amelynél egyébként többe kerül egy kisebb közlekedési kihágás) nyilvánvalóan nem okozhatott gondot, ennek ellenére az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. És láss csodát – a strasbourgi bíróság a gyártónak adott igazat a vallásukban sértett emberekkel szemben. Utóbbiak körében az okozta egyébként a végső felháborodást, hogy az említett óvszercsomagolás-sorozatban felbukkant a grúzok szent királynőjének, Tamarnak (Tamarának) a képmása is.

Az óvszereit hírhedten polgárpukkasztó csomagolásokat piacra dobó grúz gyártó, az AIISA nemrég pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a grúz kormány ellen. Erről az a Grúziai Demokratikus Kezdeményezés nevű szervezet számolt be győzelmi jelentésében, amely az óvszergyártó érdekeit képviselte az EJEB előtt. 

Az AIISA három éve fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, miután a tbiliszi városi bíróság, majd a fellebbviteli bíróság mintegy 50 ezer forintnak megfelelő összegű grúz larira büntette őket egy vallási témájú csomagolású óvszersorozat gyártása miatt, mivel azok sértik egyes emberek vallási érzéseit. A bíróság a pénzbírságon felül kötelezte a gyártót, hogy vonja ki a vallási témájú csomagolású óvszereket a gyártásból.

A grúz egyház szentjének, Tamar királynőnek arcmása az AIISA kondomjának csomagolásán. Forrás: a gyártó Facebook-oldala

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a „Gachechiladze kontra Grúzia” ügyben megállapította az Európai Egyezmény 10., szólásszabadságról szóló cikkének Grúzia általi megsértését. A bíróság szerint a grúz bíróságok „korlátozták a vállalat véleménynyilvánítás szabadságához való jogát” – olvasható a közleményben.

Az AIISA-t 2017-ben alapította Ani Gachechiladze grúziai lakos. Cége 2018-ban kezdett el egy olyan óvszer-sorozatot gyártani, amelynek csomagolásán Tamar (Tamara) királynő, a grúz ortodox egyház szentjének képe és Shota Rustaveli A tigrisbőrbe bújt lovag című versének aforizmái is szerepelnek. A sorozat további részein különböző vallási téziseket és kifejezéseket gúnyolnak.

További sokatmondó óvszerillusztráció és reklám az AIISA tálalásában. Forrás: a gyártó Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre