Törölték a georgiai Pride-ot, mert 5000 tüntető ellenezte az eseményt

A melegjogok ellenzőinek százai rohamozták meg az LMBTQ-fesztivál helyszínét Georgia fővárosában, megrongálták a színpadot, tüzet gyújtottak és kifosztották a bárt, így a rendezvényt le kellett fújni – írja a Breitbart

Alekszandre Darakhvelidze grúz belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a Tbiliszi Pride Fest résztvevőit biztonságosan evakuálták a helyszínről. A fesztivál szervezői felszólították az embereket, hogy ne jöjjenek a parkba, ahol a rendezvényt tartották volna.

A georgiai média becslései szerint mintegy 5000 ember vonult a helyszín felé, sokan közülük nemzeti zászlókat lengettek és vallási jelképeket vittek magukkal, miközben a zárt szervezésű, előzetes regisztrációt igénylő Pride-ra 3000-en jelentkeztek. 

A túlnyomórészt ortodox vallású Georgiában erős ellenérzések vannak a Pride-dal és az LMBTQ-val szemben, korábban is voltak már erőszakos zavargások. 

Darakhvelidze elmondta, hogy a rendőrség megpróbálta akadályozni a tüntetőket, de nem tudta mindet visszatartani.

A rendezvény szervezői azonban a rendőrség eredménytelenségét kritizálták, és közleményükben azt írták: „A rendőrség nem zárta le a fesztivál helyszínére vezető bekötőutat, hogy megakadályozzon egy agresszív csoportot. A rendőrség nem alkalmazott arányos erőt a támadókkal szemben”. 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre