Nem legalizálják Németországban az eutanáziát 

Az öngyilkosságban való segítségnyújtás továbbra sem lesz törvényileg szabályozva Németországban azt követően, hogy az eutanáziával kapcsolatban beterjesztett mindkét kormánypárti törvényjavaslat elbukott a Bundestagban. A benyújtott két tervezet azt akarta elérni, hogy a kábítószer-törvény módosításával immár legálissá váljon az eutanáziához szükséges halálos gyógyszerek orvosi felírása, azonban a két javaslat eltérő mértékű előfeltételeket írt elő ehhez a lépéshez – írja a Német-Magyar Intézet

Az első tervezetet Lars Castellucci SPD-s politikus és Ansgar Heveling CDU-s képviselő nyújtotta be, akik mellé odaálltak a Zöldek, a FDP és a Baloldal képviselői is. 

A javaslat szerint az úgynevezett üzletszerű eutanáziát ismét büntethetővé kellene tenni, és magát az eutanáziát is csak szigorú feltételek mellett lenne szabad engedélyezni. A tervezet a jogsértéseket három évig terjedő szabadságvesztéssel büntette volna.

Az öngyilkosságot csak előzetes pszichiátriai vagy pszichoterápiás vizsgálat, orvosi tanácsadás után is csak bizonyos idő elteltével vehették volna igénybe. 

Az első javaslat mellett 304 képviselő szavazott, ellene 363. A második tervezetet is benyújtották, akik az eutanáziához való jogot akarták kivenni a büntetőjogból, helyette a szabályozást egy széles körű tanácsadói hálózatra bízták volna, de ez a javaslat is elbukott a Bundestag előtt 287 igen szavazattal a 375 nem ellenében.

Az eutanázia jogi szabályozása azután került az asztalra, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság 2020-ban hatályon kívül helyezte a büntető törvénykönyvben az eutanázia tilalmát. 

A bírák azon a véleményen voltak, hogy az önrendelkezéshez való jog magában foglalja az öngyilkossághoz való segítségnyújtás lehetőségét is, ezért az öngyilkosság alapvetően legális, ahogy az asszisztált öngyilkosság is. 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre