Egyházi maffia ölette meg az egyházfőt? – Keresztényellenes Fake News (16)

I. János Pál pápa életéről, de legfőképpen haláláról számos szóbeszéd látott már napvilágot. Mint ismeretes a pápa mindösszesen 33 napot töltött az egyház élén. A maffia, netán a Vatikán titkos és korrupt pénzügyei állnak korai halála mögött? Vagy valami egészen más?

Albino Luciani velencei pátriárkát, 1978. augusztus 26-án választották pápának. VI. Pál pápa utódja az I. János Pál pápa nevet választotta, akit az utókor csak „mosolygó pápának” hív, hiszen derűs hozzáállása végig kísérte életét.

Az elmondások szerint, holttestének megtalálásakor is mosoly volt az arcán.

Albino Luciani, I. János Pál pápa (Forrás: Wikipedia.hu)

I. János Pál pápa nem akart pápa lenni. Megválasztásakor sem ő volt a legesélyesebb, de napok alatt nagyon népszerű vált. Számos átfogó reformot vártak tőle. Pontosan látta az egyház kihívásait és gyengeségeit.

Tapasztalta, hogy a fejlődő nyugati országokban az egyháznak és magának az egyházi szolgálatnak is egyre kevesebb a tekintélye.

Felismerte, hogy az istenhit társadalmi szerepe is radikálisan csökkenni kezdett a kapitalista országokban. Szervezeti és adminisztratív reformokra készült, hogy a Római Katolikus Egyház intézményrendszerét megújíthassa. Az átalakítás – és a könyvvizsgálat – nem kerülte volna el a Vatikáni Bankot (IOR) sem.

Több városi legenda ezt tartja az egyik legfőbb „indítéknak”, mely szerint az egyházfőnek meg kellett halnia.

I. János Pál pápa váratlan halálát a közvélemény nehezen tudta megemészteni. Alig 33 napig ült Szent Péter trónján. Számos felvetés, összeesküvés elmélet látott napvilágot halálának okáról. Utóbbiak kialakulásában a vatikán rossz tájékoztatása, az információk visszatartása is jelentős szerepet játszott. A hiányos és olykor téves közlések számos „városi legendát” hoztak létre.

A leghíresebb összeesküvés-elméletet David Yallop angol újságíró foglalta írásba. Az Isten nevében: nyomozás I. János Pál pápa meggyilkolásában című kötet 1984-ben jelent meg és hamar több milliós példányszámban eladott bestseller lett.

Yallop elgondolása szerint I. János Pál pápát meggyilkolták, mégpedig azért, mert a „lezüllött” Katolikus Egyház féltve őrzött titkait le akarta leplezni.

A korrupció felfedését, az alvilági kapcsolatokat és a Vatikáni Bank átvilágítását kívánták ezáltal megakadályozni. Yallop felvetéseit ugyan nem bizonyítja, mégis elgondolása mégis hamar népszerű lett.

VI. Pál pápa és a későbbi I. János Pál pápa 1973-ban (Forrás: Wikipedia.com)

Hogy pontosan ki akarta megmérgezni az egyházi vezetőt, arról a városi legendák is megoszlanak. Felmerül más egyházi vezetők neve, a maffia,  a szabadkőművesek, a CIA és természetesen a KGB is.

A valóságban azonban I. János Pállal egy infarktus végezhetett.

A halál okát pontosan azért nem lehetett megállapítani, mert a pápát nem boncolták fel.  Halála előtt nem sokkal egy ír pappal, John Magee-vel közösen mondott imádságot, amikor mellkasi fájdalmat érzett, erről azonban nem értesítette orvosát csak pap társának említette. I. János Pál pápa utolsó óráiban az ágyában olvasott. Másnap hajnalban talált rá Vincenza Taffarel nővér, aki szokás szerint kávét vitt a pápának. A kiérkező orvos azonban csak a halál beálltát állapíthatta meg.

 

Tóth Gábor

Keresztényellenes Fake News (15): Valóban Ferenc lenne az utolsó pápa?

Keresztényellenes Fake News (14): Az egyház a tudomány ellenlábasa

Keresztényellenes Fake News (13): Mese a világórát átállító pápáról

Kiemelt képünk forrása Wikipedia.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre