Keresztényellenes Fake News (15): Valóban Ferenc lenne az utolsó pápa?

A Szent Malakiásnak tulajdonított prófécia szerint a katolikus egyház és maga az apokalipszis Ferenc pápa uralkodása alatt jön el. Fikció ez, vagy valóság? Ki is Szent Malakiás, aki ilyen jóslatot hagyott maga után? Valóban arról szólnak az „iratok”, amiket ma kiolvasunk belőlük?

Armaghi Szent Malakiás 1094 körül született az Ír-szigeten. Armaghiban nevelkedett, majd szülei halála után egy remete oltalma alá került, aki a figyelmét Isten és a papi hivatás felé irányította. Életét az egyháznak szentelte, folyamatosan képezte magát, sőt kétszer Rómába is eljutott.

Éppen az egyik római útja során tapasztalta meg azt a látomást, mely a pápák sorát és az egyház végnapjait jövendölte meg. A Malakiásnak tulajdonított írás a következő 112 pápáról adott jelképes jellemzést – mely első ránézésre olykor valóban igen találónak bizonyult. Nézzünk néhány példát a 20. századból:

A sorban 102. pápáról, XIII. Leóról – aki 1878 és 1903 között állt a katolikus egyház élén – a következőket írta. „Fény az égből” (Lumen in coelo). A pápa címere egy üstököst ábrázolt. Utódja X. Pius volt, aki 1903-1914 között vezette a katolikus egyházat. Őt így jellemezte: „lángoló tűz” (Ignis ardens), ami igen találó az első világháború kitörésének évében. XV. Benedeket – aki 1914-1922 között állt az egyház élén – az „elnéptelenedett vallás” (religio depopulata) néven írt le. Egyesek szerint a kommunizmus térnyerése miatt kaphatta ezt a jelzőt. Nem szabad elfeledkeznünk a frontvonalban elesett több tízmillió katonáról, valamint a hitüket elhagyó hazaérkezőkről sem.

Félhold és a vajúdó Nap

A két legtalálóbb leírás minden bizonnyal a két János Pál pápáról szól. Az irat I. János Pál pápa a „félholdtól” (de medietate lunæ) megnevezést kapta. A pápát valóban félholdkor választották meg, és mindösszesen 33 napig volt pápa.

Utódjáról, Szent II. János Pál pápáról csak annyit írt: „de labore solis” vagyis a „nap vajúdásából”. A megnevezés igen találó mert a pápa születésekor – 1920. május 18-án – Lengyelországban valóban napfogyatkozás volt.

Mit ír a prófécia Benedek pápáról és Ferenc pápáról?

Végül is, semmi konkrétat. A pápákról adott beszédes megnevezés jóval kevésbé egyértelmű az ő esetükben. Erős belemagyarázásokra van szükség ahhoz, hogy ezekre a pápákra ismerhessünk… 

Róma Szent Péter Székesegyház (Forrás: Wikipedia.hu)

A lista szerint az utolsó pápa Petrus Romanus, azaz Római Péter néven fog trónra kerülni. Mint ismeretes, a Péter nevet a pápák nem választ(hat)ják maguknak.  2013-tól Jorge Mario Bergoglio, az argentin – de olasz felmenőkkel rendelkező – pápa. Ferenc néven foglalta el Szent Péter trónját.

Fontos hangsúlyozni, hogy számos kutató kétkedik abban is, hogy az állítólagos próféciák egyáltalán valóban Írország püspökéhez, Malakiáshoz köthetőek-e. Hiszen az állítólagos kézirat négyszáz évig kallódott, és csak a 16. században került elő. Egyesek szerint nem több, mint egy akkoriban született dokumentum.

 

Tóth Gábor

Keresztényellenes Fake News (14): Az egyház a tudomány ellenlábasa

Keresztényellenes Fake News (13): Mese a világórát átállító pápáról

Keresztényellenes Fake News (12): Szent István, a véreskezű pogánygyilkos

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre