Frank Zappa bosszantott és elgondolkodtatott

Frank Zappa 1991. június 30-án a Tabánban, a Budapesti Búcsún, a szovjet csapatok magyarországi kivonulása alkalmából szervezett rendezvényen adta utolsó koncertjét.

A rock történetének egyik legkülönösebb, egyben az egyik legizgalmasabb zeneszerzőjét, gitárosát, a polgárpukkasztó Frank Zappa életét mutatja be az az amerikai dokumentumfilm, amely csütörtöktől látható a magyar mozikban. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, országszerte számos art moziban, többek között Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Cegléden, Szentendrén és Jászberényben.

Frank Zappa muzsikája se rock and roll, se dzsessz, se pop nem volt, egy teljesen egyedi zenei stílust alkotott, amelynek szerves része volt az előadás. Ahogy Zappa mondta, “addig bosszantjuk a hallgatóságunkat, amíg egy pillanatra megáll és elgondolkodik”.

A több mint kétórás alkotás minket, magyarokat is elgondolkodásra késztet, hiszen a prosztatarákkal harcoló előadóművész éppen harminc évvel ezelőtt,

1991. június 30-án a Tabánban, a Budapesti Búcsún, a szovjet csapatok magyarországi kivonulása alkalmából szervezett rendezvényen adta utolsó koncertjét.

Ez a filmben ugyan nem szerepel, hat nappal korábbi prágai fellépése azonban keretet ad a műnek.

Ezen kívül A Zappa című portréfilmben korábban nem publikált archív koncertfelvételek, családi videók, a zenésztársaival készült interjúk engednek betekintést az 1993-ban 53 évesen elhunyt zenész történetébe. Köztudottan perfekcionista és munkamániás volt. Tíz-tizenkét órákat próbált zenekarával, a Mothers of Inventionnel, amelyet 1965-ben alapított.

Zappa 62 albumot készített életében, halála után eddig 53 további lemeze jelent meg hivatalosan. Bár a hetvenes évek elejére már ünnepelt művésznek számított amerikai értelmiségi körökben, slágerlista-vezető dala soha nem volt. Aranylemeze is csak egy: az akkor 14 éves lányával, Moonnal 1982-ben gyakorlatilag poénból írt Valley Girl.

Talán ő volt az első igazán független amerikai művész. Bátorságára és önbizalmára vall, hogy a nagy lemeztársaságokat otthagyva saját kiadót hozott létre feleségével. Miután egy őrült lelökte a színpadról, tíz hónapig kerekesszékbe kényszerült, a nyolcvanas évek közepén élharcosa volt a cenzúraellenes mozgalomnak. A szókimondó szövegeket kifogásoló ultrakonzervatív szülők csoportja ellen küzdött.

Nem értékelve a szókimondás és az értékek megőrzése közötti feszültséget, kijelenthetjük, hogy Frank Zappa a keleti blokk sorsa iránt érdeklődő egyik legfigyelmesebb művész volt, aki nem függetlenítette magát a politikától sem.

A kelet-európai politikai változások olyannyira fellelkesítették, hogy már-már kacérkodott a gondolattal, hogy indul az amerikai elnökválasztáson. Ebben súlyos betegsége végül megakadályozta.

MTI

 

 

Woodstock után már semmi sem volt ugyanaz

Elvtársak, vége! Harminc éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot

A kiemelt kép forrása: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre