140 baptista diákot raboltak el fegyveresek Nigériában

140 baptista diákot raboltak el tegnap fegyveresek a Bethel Baptista Gimnáziumból Kadunában, Nigériában. Áprilisban egy baptista gyülekezetre rátörve megölték a lelkészt és azóta is elrabolva tartják a gyülekezet négy elöljáróját.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke számolt be a sajnálatos esetről Facebook-oldalán. Hozzátette, együtt imádkoznak az elrabolt gyermekekért a szülőkkel és a nigériai baptistákkal.

A christianitytoday.com cikkéből kiderül, hogy Nigéria északi részén, Kaduna államban egy baptista bentlakásos iskola több mint 100 diákját raboltak el hétfőn kora reggel. Nigériai egyházi vezetők szerint ez az eddigi legsúlyosabb emberrablás, amit keresztények ellen valaha elkövettek. Még mindig folynak az erőfeszítések annak megállapítására, hogy pontosan hány diákot raboltak el. Egy betheli tanár az Agence France-Presse-nek (AFP) azt mondta, hogy 140 diákot raboltak el, 25 diák pedig elmenekült. Az iskola közelében élő környékbeli lakosok az MSN-nek azt mondták, hogy 179 gyereket hurcoltak el, akik közül csak 15-nek sikerült megmenekülnie az emberrablók kezei közül.

A kadunai Bethel Baptista Egyház által alapított bentlakásos iskolát azután támadták meg, hogy az emberrablók legyőzték a biztonsági személyzetet – közölték helyi források.

Nem ez az első alkalom, hogy Nigériában keresztényeket ér támadás vallásuk miatt.

Az afrikai ország vezeti az elrabolt keresztények számát a világon, az Open Doors adatai szerint 990 keresztényt raboltak el.

Egy listán, amelyen azok az országok szerepelnek, ahol a legnehezebb keresztényként élni, Nigéria az előző évi 12. helyről a top 10-be, egészen pontosan a 9. helyre lépett előre.

Nigéria keresztény vezetői úgy vélik, hogy az ország keresztény közösségei ellen elkövetett támadások mögött az áll, hogy az elkövető pásztorok erőszakkal elfoglalják a keresztények földjeit, és az iszlámot terjesszék, mivel az elsivatagosodás miatt nehezen tudják fenntartani a csordáikat.

Nigériában számos iszlamista milícia tevékenykedik, köztük a Boko Harammal, az Iszlám Állammal, illetve a radikalizálódott fuláni pásztorokkal. A nigériai keresztények ellen elkövetett erőszakos támadásokról itt találnak részletesebb információkat.

Kiemelt képünk illusztráció, rajta a Boko Haram iszlamista szervezet fogságából kiszabadult nigériai iskolás lányok egyikét viszi ölben egy katona Maiduguri repülõterén 2018. március 21-én, miután az emberrablók szabadon engedték õket az északkelet-nigériai Dapchiban. Fotó: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre