Keleti egyházvezetőkkel tartott imanapot Ferenc pápa

Cselekvésre szólította fel a libanoni keresztény közösségeket és a nemzetközi politikai vezetőket a libanoni béke megteremtése érdekében Ferenc pápa a Vatikánban rendezett imanapon.

A pápa a libanoni békének szentelt napot lezáró beszédében kijelentette, hogy a közel-keleti ország hivatásának számít, hogy a tolerancia és a pluralizmus földje legyen, a testvériség oázisa, ahol különböző vallások és hitek találkoznak, és ahol különböző közösségek élnek együtt a közös jót az egyedi érdekek elé helyezve.

A katolikus egyházfő a libanoni keresztény közösségek vezetőit és tagjait arra kérte, a béke érdekében muzulmán testvéreikkel közösen cselekedjenek.

Felszólította a nemzetközi közösséget, ne engedje Libanont a sötétségbe süllyedni. Ferenc pápa mielőbbi és stabil megoldást sürgetett az ország gazdasági, társadalmi, politikai válságával szemben hangsúlyozva, hogy nincsen béke igazság nélkül.
A pápa a béke lámpásainak nevezte a libanoni fiatalokat, akik a mostani sötétségben fényt mutatnak.

„Elég volt abból, hogy kevesek érdeke érvényesüljön sokak kárára! Elég volt az emberek reményeinél fontosabb részigazságokból, elég volt abból, hogy Libanon és a Közel-Kelet idegen érdekeket és nyereségeket szolgál ki!” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő megismételte korábban már elhangzott kívánságát, hogy minél előbb Libanonba szeretne látogatni.
Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított a tavaly augusztusban, Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

A Vatikán különböző helyszínein zajlott, és a Szent Péter-bazilikában zárult imanapon többek között részt vett Bechara Boutros Rai pátriárka a maronita egyház vezetője, I. Aram az örmények cilíciai katholikosza, X. János antiókiai pátriárka, II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka, Cesar Essayan püspök Bejrút apostoli helytartója, Joseph Kassab a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat főtitkára, valamint az antióchiai szír katolikus pátriárka, az antióchiai görög melkita pátriárka, a libanoni apostoli nuncius, a Rómában élő libanoni közösség és a nemzetközi diplomáciai testület tagjai.

A szertartás végén libanoni fiatalok lámpásokat gyújtottak meg. Korábban Ferenc pápa a szíriai békéért tartott vatikáni imavirrasztást 2013 szeptemberében.

 

MTI

Kiemelt képünk forrása a II. Efrém Ignác pátriárka hivatalos Facebook oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre