A Katolikus Világhálózat videóban mutatja be a Hungary Helps ösztöndíjprogramját

Azbej Tristan az EWTN riportjában.

Az EWTN Katolikus Világhálózat videóban mutatja be a Hungary Helps ösztöndíjprogramját, amely számos, válságövezetekben élő fiatal diák számára teszi lehetővé, hogy magyar egyetemeken tanulhasson.

Jelenleg 166, válságövezetekben élő keresztény diák tanul tizennégy magyarországi egyetemen a Hungary Helps ösztöndíjprogramja keretében – derül ki az angol nyelvű S4C News beszámolójából, melyet az EWNT videója alapján készített. A diákok a Közel-Kelet, Afrika és Ázsia egyéb országaiból érkeznek.

Egyikük, Reta Jowa iraki keresztény lány, aki gépészmérnöknek tanul Budapesten. Az EWTN riporterének elmondta, hogy keresztény diákként sok nehézséggel kellett szembenéznie Irakban. Amikor egy iraki egyetemen tanult, üzenetet kapott az egyetem vezetőségétől, amelyben választás elé állították: vagy hajlandó lesz hidzsábot viselni az intézményben, vagy el kell hagynia az egyetemet. Reta azt is elmondta, hogy egy olyan keresztény országban tanulva, mint Magyarország, a globális katolikus közösséghez tartozónak érzi magát.

Az EWTN riportot készített a kenyai Mutua Kennedyvel is, aki Magyarországon szerzett klímavédelmi diplomát. A fiatalember alig várja, hogy visszatérhessen Kenyába és hazavihesse a szaktudását. Célja, hogy hazájában harcoljon a klímaváltozás ellen.

Leginkább a keresztényeket üldözik a világon

A videót készítő riporter kiemelte, hogy a célzott segítségnyújtás ellenére a magyar kormányt Európában általában azért bírálják, mert lezárja határait a migránsok előtt. Ezért Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár egyértelművé tette, hogy a magyar kormány stratégiája az Európába irányuló illegális migráció megállítása, mindez a bajba jutott országoknak való közvetlen, helybeli segítségnyújtással.

Az államtitkár a beszámolóban kitért arra is, hogy napjainkban 340 millió keresztény embert üldöznek hitéért, így a kereszténység a leginkább üldözött vallási közösség a világon.

Az ösztöndíjprogram valódi segítséget jelent

A videóban megszólaltatott fiatalok példája tökéletesen mutatja, hogy a magyar kormány mennyit tesz a nehéz helyzetben lévő országok lakosságáért. Azbej Tristan kiemelte, hogy Magyarország keresztény országként elsősorban a keresztény közösségeknek és az üldözött keresztényeknek számára nyújt segítséget. A magyar kormány humanitárius programjai azonban más vallási csoportok számára is támogatást nyújt.

Tavaly a magyar kormány példáját követve Horvátország is ösztöndíjprogramot indított az üldözött keresztények megsegítésére. Horvátország egyetért Magyarországgal abban, hogy a keresztények a leginkább üldöztetésnek kitett csoport a világon, ezért különösen fontos a támogatásuk.

A teljes videót angol nyelven itt lehet megtekinteni.

Magyarország a szülőföldön maradást támogatja Ghánában is

Semjén Zsolt és Azbej Tristan Örményországba látogatott

Kiemelt képünkön Azbej Tristan az EWTN riportjában. Forrás: EWTN/ YouTube-képernyőkép

Iratkozzon fel hírlevelünkre