Aki közösségre talál, kincsre talál

Bauer Iván, Nagy Anna, Rónaszéki Benedek és Urbán Ákos munkája nyomán mára elérhető a Közösségek.hu közösségkereső oldal. Rónaszéki Benedekkel beszélgettünk az új közösségkereső felületről.

– Mi is ez az új felület, a Közösségek.hu?

– A Közösségek.hu egy katolikus közösségkereső portál, amelyet azért hoztunk létre, hogy segítsünk mindenkinek életállapotától függetlenül megtalálni a közösségét. Szeretnénk, ha a közösséghez tartozás értékét minél szélesebb körben felismernék.

Egyúttal a közösség által minél többen aktív tagjává válnának a katolikus egyháznak.

– Honnan jött az ötlet, mi jelentette a legnagyobb kihívást a fejlesztés alatt?

– Az oldal ötlete egy baráti beszélgetés során került elő. Úgy éreztük mindannyian, hogy hasznos lenne egy online felületen összegyűjteni a katolikus kisközösségeket, hogy ezáltal áttekinthetők és könnyebben megközelíthetők legyenek a virtuális térben. A honlap fejlesztése során arra törekedtünk, hogy olyan internetes oldalt készítsünk, amely mindenki számára egyszerűen használható,

továbbá minden szükséges információt és funkciót tartalmazzon.

Ezt megvalósítani nem volt könnyű, de reméljük, hogy sikerült.

kozossegek.hu

– Milyen közösségeket tömörít az oldalatok?

– Honlapunkon a katolikus egyház minden színe megtalálható. Nyugdíjasoknak szóló bibliakör, rózsafüzér imacsoport, dicsőítő kör, egyetemista hittancsoport, sportklub csak egy-egy példa a széles palettáról.

A lelkiségi mozgalmak kisközösségeire nagy hangsúlyt fektetünk, külön felületet is biztosítunk számukra.

Az oldalra minden olyan katolikus közösség regisztrálhat, amelyet egy a katolikus egyház által elfogadott vezető (plébános, lelkiségi mozgalom vezető, igazgató stb.) hitelesít egy igazoló dokumentummal.

– Egy világjárvány alatt mennyire értékelődik fel az ilyen gyűjtőportál?

– Úgy gondoljuk, hogy már a koronavírus-járvány előtt is időszerű volt egy ilyen oldal létrehozása és a pandémia ezt a szükséget csak fokozta.

A mai világban szinte kézzelfogható az individualizmus hatása, az elmagányosodás.

Egyúttal lassan evidenciának számít, hogy az internetet használjuk életünk problémáinak megoldására. A Közösségek.hu megpróbál kapcsolatot teremteni a magányos otthonülő ember és az élő közösségek között.

Arra sarkallja az interneten keresőt, hogy lépjen ki az online térből a valós életbe.

Persze az oldal akkor is jól jöhet, ha például egy fiatal a tanulmányok, vagy a munka miatt új városba költözik és szeretné megtalálni a társaságát.

– Milyenek az eddigi visszajelzések?

– Eddig szinte mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sokan hiánypótlónak találták honlapunkat és örültek új kezdeményezésünknek. Küldetésünkben több egyházi, egyházközeli szervezettel is partneri kapcsolatot ápolunk. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége és Ifjúságpasztorációs Irodája, a Felebarátok Egyesület és a Háló Mozgalom mind segítenek minket abban, hogy minél több fiatalhoz és idősebbhez eljusson a honlapunk.

Reméljük, hogy egyre többen fedezik majd fel oldalunkat és csatlakoznak közösségükkel kezdeményezésünkhöz.

Bízunk benne, hogy honlapunk által sokan megtalálhatják majd közösségüket!

 

Tóth Gábor

 

Jobban meg kell becsülnünk a lengyelek barátságát – Bese Gergő atya a Vasárnapnak

Szikora József: Sokan kidobták már a tízparancsolatot

Ákos a Vasárnapnak: Kétkedő ember vagyok egy kétkedő korban

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre